Aktualności
Relacja z ogniska w Poznaniu
Poznański Oddział Stowarzyszenia w tym roku postanowił przywitać jesień ogniskiem dla wszystkich Stowarzyszonych. 26 września spotkaliśmy się w Strzeszynku, na łonie natury, nad jeziorem, w otoczeniu pięknych lasów. Wszystkim dopisywały dobre nastroje i z apetytem oczekiwaliśmy na wspólne pieczenie kiełbasek nad ogniskiem. Rozmowom na temat diety bezglutenowej i przypadków z życia nie było końca. Dla bezpieczeństwa wszystkich uczestników organizatorzy otrzymali od pana leśniczego zupełnie nowe kije czyste do pieczenia kiełbasek. Uczestnicy spotkania nie zapomnieli również o przyniesieniu na ognisko własnych domowych wypieków. To były prawdziwe cuda kulinarne. Jedna z naszych uczestniczek przekazała nam i pozwoliła udostępnić przepis na wspaniałą trójkolorową babkę, który zamieszczamy pod tekstem.
Taka integracja na łonie natury pokazuje, jak wielka jest potrzeba organizacji podobnych imprez dla poznańskich bezglutenowców. Spotkania tego typu dają możliwość wymiany doświadczeń związanych z celiakią i problemami jakie ze sobą niesie, a także są wsparciem dla osób rozpoczynających swoją przygodę z dietą.
Serdecznie dziękujemy wszystkim osobom, które zaangażowały się w przygotowanie ogniska: Rafałowi, Dorocie i Joasi, a Panu Leśniczemu serdecznie dziękujemy za wynajęcie miejsca na ognisko i wyrozumiałość w podejściu do naszych ograniczeń żywieniowych.
Bartek Drozd i Rafał Kopcinski
Od Zarządu:
Bardzo dziękujemy za zorganizowanie ogniska i trzymamy za Was mocno kciuki!
Przepis na trójkolorową babkę
- 2 szkl. mąki bezglutenowej
- 1,5 szkl. cukru
- 6 łyżek oleju
- 250 g masła
- 2 łyżki kakao (należy sprawdzić na opakowaniu czy nie ma informacji o glutenie)
- 6 jajek
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- pół szkl. maku
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać olej, mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu pianę z białek. Podzielić ciasto na 3 części, do jednej dodać kakao, do drugiej mak, a trzecią zostawić bez dodatków. Na dno foremki wyłożyć ciasto z dodatkiem kakao, po bokach ciasto z makiem, na środku ciasto bez dodatków. Piec w 180 ˚C. W oryginalnym przepisie czas pieczenia wynosi 40 minut, ale w zależności od piekarnika może okazać się to za krótko, można przedłużyć o kolejne 20 minut, sprawdzając wcześniej patyczkiem konsystencję ciasta. W przypadku pieczenia ciasta dłużej niż 40 minut, najlepiej przykryć ciasto, żeby się nie przypaliło. Smacznego!