Aktualności
Relacja z październikowego spotkania w Rzeszowie
25 października 2014 roku w sali konferencyjnej Szpitala Wojewódzkiego Nr 2 im. Św. Jadwigi Królowej przy ul. Lwowskiej 60 odbyło się spotkanie osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Po przywitaniu gości przez panią Jolę Chmiel, pielęgniarkę z tutejszego szpitala, bardzo ciekawy i obszerny wykład na temat celiakii wygłosiła dr nauk med Radosława Jakóbiec. Niespodziewanym gościem spotkania była właścicielka Gospody u Wiedźmy z Lipin koło Pilzna, która podzieliła się swoją historią z dietą bezglutenową. Przywiozła także ze sobą bezglutenowe pierogi z różnym nadzieniem, którymi poczęstowali się uczestnicy spotkania. W przerwie między wykładami na uczestników czekał poczęstunek w postaci wielu przysmaków przekazanych przez firmy: Schär, Balviten, producentów marek Incola i Amarello oraz sklep internetowy Gfree24. Temat diety bezglutenowej oraz najczęściej popełnianych błędów omówiła dietetyk Grażyna Konińska pracująca w Punkcie Informacyjno – Konsultacyjnym Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. O działalności Stowarzyszenia jak i o problemach osób na diecie bezglutenowej opowiedziała pani Joanna Kostrubiec. Podczas spotkania można było otrzymać materiały oraz poradnik wydany przez Stowarzyszenie. Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem. Wśród uczestników zgłosiło się także kilka osób chętnych do działania w naszym regionie.
Bardzo dziękujemy Dyrekcji Szpitala Wojewódzkiego Nr 2 w Rzeszowie za nieodpłatne udostępnienie sali, pani dr nauk med Radosławie Jakóbiec oraz paniom z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej za interesujące wykłady. Dziękujemy także partnerom za przekazanie bezglutenowych produktów na degustację, uczestnikom za liczne przybycie, oraz wszystkim chętnym za pomoc w przygotowaniu spotkania.
Od Zarządu: Bardzo dziękujemy rzeszowskiej grupie za sprawną organizację ciekawego spotkania. Cieszymy się, że w Rzeszowie jest tylu chętnych do działania i mamy nadzieję, że jest to początek wspólnej pracy na rzecz osób na diecie bezglutenowej.