Relacja z pierwszych bezglutenowych warsztatów kulinarnych w Gdańsku

Dzięki  uprzejmości  dyrekcji  Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdańsku oraz naszego kolegi Olka, 20 kwietnia 2013 odbyły się w Gdańsku pierwsze bezglutenowe warsztaty kulinarne, pod nazwą „Bezglutenowy chleb, pierogi, naleśniki”. Z powodu dużego zainteresowania chętnych  do gotowania podzieliliśmy na dwie grupy.  Obydwie grupy zaczęły od spotkania z organizatorami, krótkiego teoretycznego wstępu i przedstawienia planów i działań Stowarzyszenia, a w szczególności naszego Pomorskiego Oddziału. Następnie w sali warsztatowej rozpoczęliśmy  przygotowywanie naszych przysmaków. Najpierw Pani Halina pokazała jak wykorzystać urządzenie Termomix do szybkiego wyrobienia ciasta chlebowego. Następnie przygotowaliśmy za pomocą tradycyjnego miksera kuchennego ciasto na chleb biały i gryczany oraz bułeczki. W czasie, gdy chleby i bułki rosły i piekły się, my zrobiliśmy ciasto na pierogi, które nadzialiśmy wcześniej przygotowanym farszem z kaszy gryczanej, ziemniaków i twarogu. Na deser usmażyliśmy sobie pyszne naleśniki. Wszystkie przygotowane przez nas produkty zostały od razu poddane degustacji i ocenie uczestników warsztatów. Wszystkim bardzo smakowało. Mamy nadzieję, ze takie spotkania oswoją bezglutenową kuchnię i pozwolą na samodzielne przygotowywanie smacznych i bezpiecznych dla nas potraw.

Kasia

Serdecznie dziękujemy Kasi, Oli i Pani Halinie za pyszne wypieki i inspiracje kuchenne, Olkowi za cenne rady i zaangażowanie, Darkowi, Kamilowi i Anecie za uwiecznienie imprezy oraz wszystkim pomocnikom za wniesiony wkład! 🙂

Zapraszamy do obejrzenia filmu z warsztatów:  FILM  oraz zdjęć:  ZDJĘCIA