Relacja z pierwszych warsztatów Stowarzyszenia w Poznaniu

Pierwsze warsztaty kulinarne w Wielkopolsce już za nami. W sobotę 16 lutego spotkaliśmy się w Sadach k. Poznania, aby upiec bezglutenowy chleb i ciasto. Zanim przystąpiliśmy do pracy Pan Andrzej Kawa – właściciel goszczącej nas firmy Glutenex opowiedział o historii powstania firmy i prowadzonej działalności. Przygotował również paczki-niespodzianki, które ucieszyły nie tylko najmłodszych uczestników. Następnie podzieliliśmy się na grupy i rozpoczęliśmy lekcje pieczenia. Poznaliśmy nowe przepisy, ale też wiele praktycznych rad, których udzielili nam nasi kulinarni eksperci. W dalszej części warsztatów, kiedy nasze smakołyki były już w piecu, wysłuchaliśmy prezentacji „Bezglutenowe ABC”, przygotowanej przez Panią Monikę Frank – dietetyczkę z poradni mójdietetyk.pl. Była okazja do zadania pytań i dzielenia się swoimi doświadczeniami. Warsztaty zakończyły się degustacją upieczonego chleba i ciasta wiedeńskiego oraz bezglutenowych produktów z Tradycyjnego Jadła. Było smakowicie i wesoło.

Dziękuję wszystkim Uczestnikom za zaangażowanie i pomoc podczas warsztatów. Mam też nadzieję, że nasze spotkanie zaowocuje kolejnymi.

Ewa Machoń

Od Zarządu: Bardzo dziękujemy Ewie za zorganizowanie warsztatów i deklarujemy wszelką pomoc przy organizacji kolejnych spotkań osób ze Stowarzyszenia w Wielkopolsce. Dziękujemy także firmie Glutenex za wspaniałe przyjęcie uczestników spotkania oraz firmie Tradycyjne Jadło za smakołyki do degustacji. Zapraszamy do obejrzenia kilku zdjęć ze spotkania.

Poniżej prezentujemy przepis na pyszne ciasto z warsztatów:

CIASTO WIEDEŃSKIE

  • 6 dużych jabłek
  • 1  szkl. cukru
  • 10 dkg. rodzynek
  • 10 dkg. orzechów
  • 3-4 jajka
  • 2 szkl. + 3 łyżki mąki (koncentratu uniwersalnego)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli, cukier waniliowy, szczypta cynamonu/przyprawy do piernika
  1. Jabłka pokrojone w kostkę wymieszać z cukrem, pokrojonymi orzechami, cynamonem, rodzynkami i odstawić na godzinę.
  2. Jajka ubić, dodać do jabłek, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Delikatnie wszystko wymieszać i powstałą masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w temperaturze około 200 stopni przez 40 minut, aż ciasto się zrumieni.

Smacznego!