Relacja z pikniku w Lesznie

Około stu osób, w tym dzieci i dorośli z Leszna, ale i Wrocławia, Poznania oraz Zielonej Góry w sobotę, 31 maja 2014 r. bawiło się na bezglutenowym pikniku w gospodarstwie ogrodniczym Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie  – Grzybowie. Przy pomocy technologów z firmy Glutenex dzieci upiekły w piecu chlebowym ciastka kokosowe oraz razowy chleb bezglutenowy, smażyły też przy ognisku bezglutenowe kiełbaski domowego wyrobu. W czasie zajęć kulinarnych dzieci poznawały zasady przygotowywania posiłków i wypieków bezglutenowych. W tym samym czasie dorośli wysłuchali prelekcji o firmach Gluetenex i Celiko z Poznania, rozmawiali z technologami. Mogli również skorzystać z bezpłatnych porad dietetyka Karola Mulczyńskiego, współpracującego z leszczyńskim oddziałem naszego Stowarzyszenia.
O część artystyczną zadbał teatrzyk Pompon z Leszna. Na spektakl małych i dużych widzów zaprosiły sklepy internetowo-stacjonarne: Gluten-free.pl z Leszna oraz firendlyfoodshop.pl z Poznania. Aktorki Teatrzyku Pompon w kolorowy i pełen rekwizytów spektakl o Jasiu i Małgosi wplotły sporo edukacyjnych elementów o produktach bezglutenowych i konieczności stosowania ścisłej diety bezglutenowej. Po przedstawieniu wszyscy degustowali bezglutenowe lody oraz sorbety, które sprezentowała firma Grycan. Dla dzieci na diecie bezglutenowej ważne było w tym dniu to, że bez pytania rodziców o zgodę i bez czytania etykiety produktu, mogły sięgać po wszystkie smakołyki mając pewność, że nic im nie zaszkodzi. Mogły czuć się tak, jak ich rówieśnicy podczas urodzinowego przyjęcia. Wiele dzieci po raz pierwszy zobaczyło, że tak liczna grupa ich rówieśników również stosuje dietę bezglutenową. Poczuli, że nie są sami, że nie są „inni”.

leszno_dzien dziecka 2014_5

Dorośli z kolei mieli okazję do integracji, wymiany doświadczeń, przepisów, do rozmów o ciekawych i zdrowych produktach bezglutenowych. Wielu znało się wcześniej z widzenia, ale nie wiedzieli, że ich dzieci lub oni sami są na diecie bezglutenowej. Integracji sprzyjały zabawy przy ognisku, aromatyczne zapachy z pieca chlebowego i słodkości, których nie brakowało na stołach.
Gospodarzem imprezy i osobą, która już od świtu zadbała o sprawne działanie pieca chlebowego oraz idealny przebieg pikniku był Jakub Puślednik, kierownik gospodarstwa ogrodniczego Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie. Bezglutenowe dzieci, które wzięły udział w pikniku, otrzymały paczki ze słodyczami i produktami bezglutenowymi, książkami, ufundowanymi przez partnerów imprezy: Glutenex, prezydenta Leszna, bistro i sklep internetowowo-stacjonarny Friendly Food z Poznania, Intermarche z Galerii Leszno, Ekoprodukt, Geomax z Opola Lubelskiego oraz Celiko. W imieniu dzieci serdecznie dziękujemy za nadesłanie produktów i przygotowanie paczek. W tym roku oddział Stowarzyszenia w Lesznie planuje zorganizować dla swoich członków  jesienne warsztaty kulinarne, a także balik z gwiazdorem.  Przed piknikiem i w czasie trwania imprezy do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej zapisało się kilkunastu nowych członków – serdecznie ich witamy w naszym gronie.
Dziękujemy wszystkim, którzy od początku wspierają działania oddziału w Lesznie. Szczególne słowa uznania kierujemy do Szymona Taberta, dyrektora Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie oraz do Mirosławy Karpińskiej, nauczycielki technikum żywienia i usług gastronomicznych, dzięki którym mamy do dyspozycji doskonałą bazę lokalową, sprzęt gastronomiczny i doradztwo kulinarne.