Aktualności
Relacja z rozmów przy kawie w Poznaniu – 22.04.2016r.
Zainteresowanie bezglutenowym spotkaniem w Tinta Bar w Poznaniu przerosło nasze najśmielsze oczekiwania. W piątek wieczorem do lokalu przybyło tak wiele osób, że zabrakło miejsc przy stolikach i krzeseł. Szybko skończyły się też różne rodzaje ciast przygotowanych przez szefa kuchni. Nie brakowało nam natomiast tematów do rozmów. Jak zawsze żal było się rozstać. W lokalu należącym do programu MENU BEZ GLUTENU (Poznań, Al. Marcinkowskiego) spotkaliśmy się w piątek, 22 kwietnia. Na zachodzie Polski przyjęło się, że na wszelkie bezglutenowe imprezy przychodzą zarówno sami dorośli, jak i całe bezglutenowe rodziny. Tak było również w piątek. Najmłodszy, kilkumiesięczny uczestnik przyjechał spacerówką. Przy stolikach zasiadło także kilkanaścioro dzieci i młodzież. Nic dziwnego, że ogromnym zainteresowaniem cieszyły się desery serwowane w Tinta Bar: tort bezowy, szarlotka, ciasto marchewkowe, brownie fasolowe, desery z chia. Lada z wypiekami opustoszała w ekspresowym tempie. Przy dużym, wspólnym stole rozmawialiśmy o wydarzeniach, które są oczekiwane przez bezglutenowych mieszkańców Poznania i okolic. Poruszaliśmy również tematy wakacyjnych wyjazdów i korzystania ze sprawdzonych restauracji. Zachęcaliśmy do korzystania z bogatej oferty ośrodków i pensjonatów należących do programu MENU BEZ GLUTENU, a zlokalizowanych w całej Polsce. Osoby niedawno zdiagnozowane zasięgały opinii o sprawdzonych sklepach i produktach bezglutenowych oraz o przepisach i sposobach na udane wypieki bezglutenowego chleba. Rozmawialiśmy również o diagnostyce celiakii oraz o badaniach potwierdzających właściwe stosowanie diety bezglutenowej. Do dyspozycji uczestników były bezpłatne materiały edukacyjne naszego Stowarzyszenia, ulotki z przepisami (Schaer, Glutenex, Nutri Free) oraz ulotki prezentujące produkty z licencjonowanym, międzynarodowym Przekreślonym Kłosem. Kilka osób złożyło również deklaracje członkowskie, oficjalnie wstępując w nasze szeregi. Ostatni goście opuszczali Tinta Bar już o zmroku, rozprawiając o planowanych, bezglutenowych wydarzeniach w Poznaniu i Wielkopolsce.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak
Od Zarządu:
Droga Marto, serdecznie dziękujemy za organizację tak miłego spotkania.