Relacja z spotkania „Dieta bezglutenowa – od czego zacząć?” w Warszawie

W Centrum Diety Bezglutenowej w Warszawie 11 marca 2020 roku odbyło się pierwsze w tym roku spotkanie dla osób nowo zdiagnozowanych z Warszawy i okolic. Przy bezglutenowym poczęstunku nasza dietetyczka, Anna Marczewska, omówiła listę produktów dozwolonych i zabronionych w diecie bezglutenowej. Dietetyczka Natalia Lipietta wprowadziła słuchaczy w aspekty prawne dotyczące oznaczania alergenów na etykiecie i tego czym się kierować podczas dokonywania zakupów.

Poza wiedzą teoretyczną słuchacze otrzymali szereg wskazówek praktycznych dotyczących przeorganizowania domowej kuchni z glutenowej na bezglutenową. Dowiedzieli się również, na co należy położyć szczególny nacisk w trakcie przygotowywania posiłku bezglutenowego oraz jak uniknąć najczęściej popełnianych błędów żywieniowych.

Zorganizowaliśmy też ćwiczenie z czytania etykiet, podczas którego uczestnicy dowiedzieli się, gdzie mogą być ukryte informacje o glutenie w produkcie.

Spotkanie zakończyło się indywidualnymi rozmowami.

Centrum Diety Bezglutenowej

Relacja z spotkania „Dieta bezglutenowa – od czego zacząć?” w Warszawie