Aktualności
Relacja z VI konferencji ŻYJ SZCZĘŚLIWIE Z CELIAKIĄ
21 listopada 2015r. już po raz szósty wspólnie z Zespołem Szkół Gastronomicznych, Uniwersyteckim Szpitalem Klinicznym i Miejskim Ośrodkiem Doradztwa Metodycznego w Białymstoku nasze Stowarzyszenie – Oddział Białystok zorganizowało otwartą konferencję dla mieszkańców Białegostoku i okolic.
Przybyło około 130 dorosłych uczestników oraz około 30 dzieci.
Konferencję otworzył dyrektor ZSG Pan Marek Józefowicz, a następnie zabrał głos wiceprezydent miasta Białegostoku Pan Adam Poliński. Dziękujemy, że odpowiedział na nasze zaproszenie. W tym roku chcieliśmy szczególnie zastanowić się, jak pomóc dzieciom właściwie odżywiać się w szkole w świetle nowych przepisów dotyczących żywienia dzieci w placówkach oświatowych.
W pierwszej części odbyły się wykłady:
- dr n. med. Katarzyna Kondej – Muszyńska (UDSK Białystok) – Kto i dlaczego potrzebuje diety bezglutenowej jak lekarstwa?
- mgr Grażyna Konińska (dietetyk) – Zdrowo i bezglutenowo – o właściwym bilansowaniu diety.
- mgr Joanna Czupryńska- Założenia projektu ZDROWE KIESZONKOWE
- mgr Ewa Gutowska (dyrektor PS 36 w Białymstoku)- O odpowiedzialności dyrektora za żywienie dzieci na dietach na podstawie wieloletnich doświadczeń placówki należącej do programu MENU BEZ GLUTENU.
- mgr Grażyna Konińska (wiceprezes Stowarzyszenia Osób z Celiakia i na Diecie Bezglutenowej) – Jak Polska zmienia się w kraj przyjazny osobom na diecie bezglutenowej? – najnowsze osiągnięcia Stowarzyszenia.
- mgr Elżbieta Babicz (MODM Białystok)- Bezglutenowo czy pseudobezglutenowo? – Podstawa prawna, która uzasadnia możliwość egzekwowania przez rodziców prawa do właściwego żywienia dzieci.
Bardzo dziękujemy wszystkim wykładowcom!
Po wystąpieniach nastąpiła dyskusja nad możliwością wprowadzenia systemowych rozwiązań i wsparcia dla rodzin, które potrzebują żywności bezglutenowej jak lekarstwa. Zastanawialiśmy się, co, gdzie, kiedy, jak i dlaczego możemy zrobić, aby osoby na diecie bezglutenowej mogły spożywać bezpieczne posiłki poza domem?
Równolegle z wykładami dla dorosłych odbywały się zajęcia dla dzieci, które spotkały się z piłkarzami naszej drużyny piłkarskiej Jagiellonii Białystok oraz bawiły się kreatywnymi zabawkami „bez prądu” dzięki właścicielce sklepu Pani Joannie Łajewskiej – Talipskiej POMYSŁOWA KREDKA ( serdecznie dziękujemy !).
Zależało nam na tym, aby rodzice przyszli z dziećmi, które będą mogły poznać się, pobawić i spróbować potraw w czasie degustacji. Chcieliśmy, żeby zobaczyły, że są inni podobni do nich młodzi ludzie.
Po wykładach odbyła się część druga, w kiedy zostaliśmy poczęstowani bezglutenowym tortem oraz kawą i herbatą przez wspaniałą młodzież ZSG przygotowaną przez wspaniałych nauczycieli pod kierunkiem Pani Barbary Sawickiej (dziękujemy!). Mogliśmy także spróbować potraw z kilku lokali należących do MENU BEZ GLUTENU – czyli z Flow Food, Zdrowej Michy i Przedszkola Samorządowego nr 36 w Białymstoku. Zainteresowane osoby mogły porozmawiać z dwoma lekarzami, specjalistami od celiakii u dzieci i u dorosłych (dziękujemy Pani dr n. med. Katarzynie Kondej- Muszyńskiej i Panu Dr n. med. Maciejowi Kraliszowi!) oraz skonsultować się z dwoma dietetyczkami, które wykonywały pomiary składu ciała i doradzały, jak poradzić sobie z dietą (dziękujemy Pani Annie Kuczce i Pani Annie Kożun!). Później obejrzeliśmy wspaniały pokaz kulinarny przygotowany przez naszą koleżankę ze Stowarzyszenia, reprezentującą Augustów i widzieliśmy jak na naszych oczach powstają bezglutenowe cuda. Dzięki niej mogliśmy też na miejscu kupić na miejscu ciekawe polecane produkty bezglutenowe (Iwonko Kadaj – dziękujemy!).
Spotkanie było bardzo udane. Przyszło wiele nowych osób (około 75%). Mogliśmy zobaczyć, jak wiele zmieniło się na korzyść w ciągu ostatnich 5 lat.
Najbardziej cieszy nas jako organizatorów obecność przedstawicieli władz miasta, ponieważ daje to nadzieję na systemową pomoc.
W przerwie obecna była też ekipa TV Białystok, więc relację z wydarzenia można też obejrzeć. Zainteresowani mogą też posłuchać rozmowy zachęcającej do udziału w konferencji w Polskim Radiu Białystok.
http://www.radio.bialystok.pl/szdrowie/index/id/128640
http://bialystok.tvp.pl/22739378/menu-bez-glutenu
http://bialystok.tvp.pl/22740416/21112015-godz1830
Dziękujemy jeszcze raz wszystkim, którzy pomogli w organizacji tego spotkania.
Ela Babicz, Wanda Łempicka
Od Zarządu:
Serdecznie dziękujemy Eli i Wandzie, dzięki którym mogła się odbyć już VI konferencja w Białymstoku. Wasz wkład pracy na rzecz Stowarzyszenia jest nieoceniony.