Relacja z warsztatów „Kuchnia włoska we Wrocławiu” – 12.03.2016r.

kw-wrc10Dnia 12.03.2016r. we Wrocławiu odbyły się kolejne już warsztaty kulinarne. Tym razem warsztaty prowadziła Pani Ania Rychłowska z firmy Italia Bez Glutenu. Uczestnicy warsztatów przy swoich stanowiskach pracy uczyli się wyrabiać chleby: biały i z mąką gryczaną, bułki, ciasto drożdżowe, lazanię, ciasto z jabłkami i mascarpone, ciasteczka z ciasta kruchego, pierogi z serkiem na słodko, babkę piaskową i babkę drożdżową, tiramisu z cantucci i mascarpone, tiramisu z biszkoptami a może być także tiramisu z owocami, np. gruszkami, jabłkami czy truskawkami. Robiliśmy także crumble czyli jabłka pod kruszonką z tym, że my zrobiliśmy jabłka pod kruchym ciastem. Na naszych warsztatach działo się bardzo dużo. Wszyscy byli pochłonięci pracą. Wśród uczestników były osoby, które już miały swoje doświadczenia kulinarne, ale były też nowe osoby, które pierwszy raz miały okazję przygotować chleb, uformować bułkę, ulepić pierogi, przygotować ciasto, lazanię czy tiramisu. Na naszych warsztatach wszystkie produkty zostały wykorzystane. Ponieważ w naszym bezglutenowym świecie nic się zmarnować nie może jedna z najmłodszych uczestniczek wpadła na pomysł żeby z białka jajek, które zostało zrobić bezy i powstał przepiękny tort bezowy z jabłkami.
Wkw-wrc8szystkie przygotowane potrawy były przepyszne. Nikomu nie przeszkadzało zbyt grube ciasto w pierogach, czy zbyt mocno przypieczona pierwsza porcja kruchych ciasteczek. Rozmowy o życiu codziennym bezglutenowca są też bardzo ważne, bo kto lepiej potrafi zrozumieć nas jak nie druga osoba z takimi samymi problemami?
Przygotowane smakołyki szybko znikały z blach, bo każdy chciał wszystkiego pokosztować.  W domowych warunkach gdy ciasta na pierogi wyjdzie nam zbyt dużo to możemy wykorzystać go do zrobienia lazanii. I wówczas powinno ono być trochę grubsze od ciasta pierogowego. To przykład na to, że wszystkie produkty wykorzystujemy do końca.
Ciężką pracę uczestników warsztatów widać na załączonych zdjęciach, ale takie spotkanie to także wymiana doświadczeń, przepisów, oraz okazja do poznania innych bezglutenowych osób.
Na spotkaniu był obecny dietetyk i można było poradzić się w sprawach żywieniowych.
Na zakończenie spotkania uczestnicy warsztatów otrzymali książeczki z przepisami oraz paczki – niespodzianki z produktami firmy Nutri Free.
Bardzo dziękujemy Pani Ani za produkty Nutri Free i pozostałe produkty potrzebne w przygotowaniu wszystkich potraw, za prowadzenie warsztatów, przygotowanie przepisów i paczek. Bardzo dziękujemy za poświęcony czas oraz pracę.
Dziękuję Eli, Oli, Magdzie oraz Kasi i mojej córce.
Małgorzata Jakubczyk

kw-wrc1 kw-wrc2 kw-wrc3 kw-wrc4 kw-wrc5 kw-wrc6 kw-wrc7 kw-wrc9

Od Zarządu:

Droga Gosiu, bardzo dziękujemy Ci za zorganizowanie i koordynację całych warsztatów kulinarnych we Wrocławiu.