Aktualności
Relacja z warsztatów kulinarnych i spotkania świąteczno-mikołajkowego w Gdańsku
Gdy w kalendarzu grudzień, wszyscy myślą o świętach i prezentach. Nie inaczej jest w naszym Stowarzyszeniu. Podobnie jak inne miasta, Oddział Pomorski w ostatnią sobotę gościł Mikołaja, który rozdał dzieciom słodkie podarunki. Pan Koperek – Aktor Teatru Klapa, zaproszony przez Ewę, zaprezentował profesjonalne lalki teatralne oraz poprowadził mikołajkową zabawę dla dzieci.
Dorośli od samego rana mieli okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych o tematyce wypieków świątecznych. Kasia poprowadziła warsztaty i miała nad nimi pieczę, a pomagały jej niezastąpione pomocnice: Ola, i dwie Anie. Dowiedzieliśmy się jak zrobić pierogi, pyszny gryczany chlebek, piernik i owsiano–imbirowe ciasteczka. Aromat pieczonych ciast oraz pieczywa przyciągnął do kuchni wielu zainteresowanych, jednak my dalej prężnie pracowaliśmy. W grupie znalazł się również Pan, który dzielnie szlifował swoje bezglutenowe umiejętności. W trackie warsztatów każdy miał okazję się czegoś nauczyć. Jedna z kursantek pięknie i szybko zaklejała pierogi w śliczną falbankę, a pozostali próbowali swoich zręczności na własnych pierogach. Było przy tym dużo śmiechu, bo niektórzy od tej pracy mieli buzie i nosy umorusane mąką (bezglutenową oczywiście!).
Wszystko to odbyło się dzięki życzliwości dyrekcji Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku oraz uczącego w niej i zaprzyjaźnionego z naszym Stowarzyszeniem Olka, który wspierał nas swoją wiedzą i doświadczeniem.
Wszystkie nasze wypieki zostały skonsumowane przez dzieci i rodziców uczestniczących w spotkaniu świątecznym. Dzieci były bardzo szczęśliwe, a możliwość częstowania się wszystkim bez obaw o obecność glutenu tylko poszerzało uśmiech na ich buźkach.
Nad całością tej imprezy czuwała Jaśmina, która pilnowała, aby kolejne zaplanowane atrakcje odbyły się bez zakłóceń.
Dziękujemy wszystkim sponsorom, którzy obdarowali nas produktami do wypieków i słodyczami do mikołajkowych paczek.
Oddział Pomorski
Serdecznie dziękuję Stowarzyszeniu, w imieniu swoim, męża i przede wszystkim naszych dzieci, które są na diecie bezglutenowej, za zorganizowanie balu mikołajkowego. Dzieci bawiły się fantastycznie, biorąc udział w licznych konkursach i tańcach prowadzonych przez rewelacyjnego Pana Koperka – aktora teatru Klapa.
Na koniec zabawy przyszedł Mikołaj, radość w oczach dziecka, które nie dowierza, że wszystkie słodycze w paczce są bezglutenowe, jest bezcenna. Ważne było również to, iż miały możliwość przekonać się, że nie są jedyne. W czasie gdy moje pociechy szalały na parkiecie, ja mogłam wymieniać się doświadczeniami z innymi rodzicami przy bezglutenowym poczęstunku.
Małgosia Wojnar, mama Filipa i Julci
Od Zarządu:
Serdecznie dziękujemy naszemu Oddziałowi Pomorskiemu za wspaniale spędzony sobotni czas.