Aktualności
Relacja z warsztatów kulinarnych w Szczecinie
2 kwietnia 2011 w Pracowni Gospodarstwa Domowego Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie odbyły się kolejne warsztaty kulinarne dla osób na diecie bezglutenowej. Tematem tego spotkania były pierogi i mięsa (ze względu na zbliżające się Święta).
Pani Maria Wójcikowska – kierownik Pracowni – omówiła przepisy i przygotowanie zaplanowanych potraw oraz ich wartość odżywczą, następnie zademonstrowała jak wytrybować kurczaka, aby przygotować z niego galantynę.
Uczestnicy podzieleni na grupy zabrali się do wykonania potraw. Zostały ugotowane pierogi leniwe, pierogi nadziewane: mięsem, kapustą i grzybami oraz soczewicą.
Z myślą o nadchodzących świętach powstały dwa efektowne dania mięsne: klops z pieczarkami oraz galantyna z kurczaka z nadzieniem mięsno-warzywnym. Do tego przygotowano pieczone ziemniaczki oraz surówkę.
Dodatkowo nowozdiagnozowani celiacy upiekli dwie foremki bezglutenowego chleba w ramach utrwalenia umiejętności zdobytych podczas grudniowych warsztatów.
Było bardzo dużo pracy, ale ponieważ wszyscy uczestnicy pracowali z dużym zaangażowaniem, przygotowanie tak bogatego zestawu potraw zajęło nam zaledwie nieco ponad dwie godziny.
Na koniec odbyła się degustacja przygotowanych dań przy kawie i herbacie, wymiana doświadczeń kulinarnych oraz związanych ze stosowaniem diety bezglutenowej. Wszystkie potrawy udały się wyśmienicie, były smaczne i pięknie wyglądały.
Bardzo dziękujemy Pani Marii Wójcikowskiej, która gości nas w Pracowni Gospodarstwa Domowego, poświęca nam swój wolny czas, a także dzieli się bezcennym doświadczeniem kulinarnym. Zawsze ma dla nas wiele cennych wskazówek i porad: jak wzbogacić wartość smakową i odżywczą dań oraz na temat sposobów efektownego podania przygotowanych potraw. W imieniu wszystkich uczestników składamy jej serdeczne podziękowania.
Jola Meller
Od Zarządu Stowarzyszenia: Bardzo dziękujemy Joli za zaangażowanie oraz wielki talent organizacyjny – to już kolejne spotkanie, które tak wspaniale się udało dzięki jej pracy!