Aktualności
Relacja z warsztatów kulinarnych w Zielonej Górze 13.02.2016r.
Porządnie napracowaliśmy się tydzień temu na bezglutenowych warsztatach kulinarnych w Zielonej Górze. Ze stołu degustacyjnego w mig znikały bułeczki, brownie, pączki, racuszki, oponki, chleb i przekąski – ku uciesze organizatorów. Spotkanie zorganizowało Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W warsztatach wzięło udział blisko 50 osób: dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej z województwa lubuskiego. Były to już nasze kolejne warsztaty w tym mieście. Po raz kolejny gościliśmy w doskonale wyposażonej pracowni kulinarnej Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze. Przy nieocenionej pomocy kilkorga uczniów oraz nauczycieli szkoły, warsztaty przebiegały bardzo sprawnie i smacznie. Już podczas gotowania mogliśmy degustować małe kanapeczki przygotowane przez uczennice, raczyliśmy się też bezglutenową Inką i kawą od baristów. Ponieważ zarówno szkoła, jak i Stowarzyszenie, promuje zdrową dietę bezglutenową, w menu znalazły się dania oparte na gotowych mixach, wzbogacone dodatkami. Pracowaliśmy również na naturalnie bezglutenowych mąkach, a używaliśmy ziaren, orzechów, roślin strączkowych, bakalii, zamienników jaj, mleka czy kakao. Podczas kilku godzinnego spotkania przygotowaliśmy: kolorowe ciasteczka kruche, muffinki bananowe bez jaj i mleka, andruty z karobem (bez mleka), kilka rodzajów bułek i chlebów, dania z amarantusa, pączki, oponki bez alergenów, prażoną ciecierzycę, łazanki, brownie z płatkami owsianymi ( bez kakao), bezglutenowe pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą, bułeczki z fasoli mung i kokosowe racuszki. Ramię w ramie pracowały dzieci z dorosłymi i uczniami szkoły. Hitem okazały się jasne bułeczki z mixu vitalnego, pączki, racuszki i kolorowe ciasteczka. Ale uwierzcie: podczas degustacji z talerzy zniknęło WSZYSTKO… Jak zawsze nasze warsztaty były okazją do wymiany doświadczeń, integracji i poznania nowych produktów oraz przepisów. Wszyscy uczestnicy otrzymali książeczki z bezglutenowymi przepisami, a także materiały edukacyjne Stowarzyszenia. Pod koniec spotkania wśród uczestników wylosowaliśmy szczęśliwca, który otrzymał mini-piekarnik do odświeżania bezglutenowego pieczywa, ufundowany przez firmę Glutenex. Właściciel innego losu otrzymał z kolei od stowarzyszenia książkę „Mama alergika gotuje na wyjątkowe okazje”. Podczas warsztatów pracowaliśmy na produktach z międzynarodowym Przekreślonym Kłosem: Glutenex, Amarello, Libella, Inka, a także na ziarnach i bakaliach Denver Food.
Serdecznie dziękujemy dyrekcji Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze, a także nauczycielom przedmiotów zawodowych: Annie Banasiak-Kazubskiej i Piotrowi Dubec oraz uczniom, którzy przez kilka godzin aktywnie uczestniczyli w naszych bezglutenowych warsztatach.
Produkty Glutenexu w Zielonej Górze można kupić m. in. w Auchan oraz w sklepie Witaminka w centrum miasta.
Od Zarządu:
Ogromnie dziękujemy Marcie za zorganizowanie i poprowadzenie warsztatów.