Aktualności
Relacja z warsztatów kulinarnych z Natchnioną
20 października, na SGGW w Warszawie, odbyły się nasze kolejne warsztaty kulinarne. Tym razem mieliśmy szczególnego gościa – była nim Weronika Madejska, autorka Bloga Roku 2011 w kategorii Teen: Natchniona.pl.
Weronika wraz z uczestnikami przygotowywała bezglutenowe słodkości swojego pomysłu. W warsztatach wzięło udział ok. 60 osób, w dwóch grupach. Pierwszą grupę stanowiła nasza bezglutenowa młodzież, która wspólnie z Weroniką przygotowywała różane biszkopty, babeczki ze śliwkami, brownie podwójnie czekoladowe, pizzę i owocowy koktajl.
Niespodzianką dla uczestników był wspaniały dwupiętrowy tort śmietanowy, przygotowany i udekorowany przez Weronikę.
Młodzi uczestnicy warsztatów nie tylko z apetytem zjedli wszystkie wykonane przez siebie pyszności, ale także dzielili się z Weroniką doświadczeniami związanymi ze stosowaniem diety bezglutenowej. Przede wszystkim jednak mieli okazję spotkać się, poznać (niektórzy znali się już z wcześniejszych spotkań czy też z kolonii), wymienić adresami mailowymi i przekonać, że bezglutenowe wypieki są nie tylko łatwe i szybkie, ale wykonane samodzielnie jeszcze lepiej smakują.
Druga grupa warsztatowa skupiała osoby dorosłe, które swoją przygodę z dietą bezglutenową dopiero zaczynają. Uczestnicy uczyli się jak upiec pyszny i pachnący chleb bezglutenowy z dodatkami: mielonym siemieniem lnianym, czarnuszką czy surową cebulą. Ponadto wraz z Weroniką upiekli podwójnie czekoladowe brownie, babeczki ze śliwkami, a także pizzę.
Uczestnicy wysłuchali prezentacji na temat diety bezglutenowej – jak sobie z nią radzić, jak unikać najczęstszych błędów, a także dowiedzieli się jak powstaje blog Natchniona.pl.
Warsztaty są świetną okazją nie tylko do nauki bezglutenowego pieczenia czy gotowania, ale przede wszystkim poznania się osób, które na co dzień żyją na diecie bezglutenowej. Często wymiana doświadczeń i przepisów kulinarnych przy okazji takiego spotkania okazuje się bezcenna.
Bardzo dziękujemy Weronice Madejskiej za poświęcony nam czas. Jesteśmy pełni podziwu dla jej zapału i serca, z jakim prowadzi swój blog. Udowadnia w nim, że aby pysznie bezglutenowo jeść wystarczy tylko trochę chęci i pomysłu.
Dziękujemy paniom dr Ewie Lange i dr Joannie Myszkowskiej-Ryciak za udostępnienie po raz kolejny naszej ulubionej sali i pomoc podczas warsztatów, a także za zaangażowanie studentów. Szczególne podziękowania składamy Joasi, Marlenie, Ewie oraz Piotrowi. To bardzo miłe i budujące, kiedy podczas naszych stowarzyszeniowych spotkań zawsze możemy liczyć na pomoc wyjątkowych ludzi.
Bardzo dziękujemy firmie Schär za mąkę do wypieków oraz upominki dla uczestników, a także firmie KIM z Wrocławia za piękne dekoracje do tortów.
Już teraz zapraszamy na nasze kolejne warsztaty kulinarne!