Aktualności
Relacja z warsztatów pod Szczecinem – kwiaty i „kulki mocy”
25 czerwca 2016 roku w szkółce roślin Garden-Garden w Wołczkowie koło Szczecina odbyły się warsztaty florystyczno-kulinarne dla dzieci i młodzieży na diecie bezglutenowej. Zapraszamy do przeczytania relacji.
„Pierwszą część warsztatów poprowadziły Panie Ilona i Kamila, które przygotowały dużo materiału roślinnego i ozdobnego do samodzielnej pracy dla każdego uczestnika. Na początek zademonstrowały jak taka ozdoba stołu może wyglądać, opowiedziały jak wykorzystać przygotowane kwiaty, liście i inne elementy dekoracyjne, aby powstała niepowtarzalna kompozycja. Namoczono gąbki florystyczne, koszyczki zabezpieczono przed przeciekaniem i wszyscy uczestnicy zabrali się z zapałem do przygotowania swojej ozdoby stołu, wykorzystując zgromadzone elementy. Praca przebiegała w skupieniu i sprawnie, obie Panie bardzo chwaliły kreatywność i zdyscyplinowanie uczestników oraz dużą sprawność, z jaką powstawały kolejne prace, przy dyskretnej pomocy prowadzących. Wszystkie prace zostały wykonane przed wyznaczonym czasem, a na przygotowanej półce powstała wspaniała galeria. Po sprzątnięciu stołu rozpoczęła się kolejna część warsztatów – teraz kulinarna. Tę część poprowadziła Zuzia Jankiewicz, prowadząca Zakręconą Kawiarenkę. Zaplanowała do przygotowania z uczestnikami pudding kokosowy z nasionami chia oraz owocami, następnie chleb bananowy oraz na zakończenie „kulki mocy”. Każdy uczestnik przygotowywał swoją porcję puddingu, którą po dokładnym wymieszaniu przelano do jednorazowych pojemników podpisanych imieniem wykonawcy i umieszczono w lodówce. Potem uczestnicy przygotowali ciasto na chlebek bananowy (najpierw blendowanie bananów, potem dodanie pozostałych składników i na koniec każdy mieszał kilka razy masę), który potrzebował oczywiście kilkudziesięciu minut w rozgrzanym piekarniku. W tym czasie uczestnicy przygotowali kulki mocy – jak poinformowała Zuzia – takie same jakie jadł Robert Lewandowski przed meczem, w którym strzelił trzy bramki w 9 minut, bo wiadomo przecież że słynny piłkarz jest na diecie bezglutenowej (o którą dba jego żona Ania). To bardzo podziałało wszystkim na wyobraźnię, zwłaszcza że za chwilę zaczynał się mecz na trwającym wówczas Euro 2016: Polska-Szwajcaria. Ta propozycja kulinarna spodobała się szczególnie chłopcom. Ponieważ wszystkie kulki zostały już ulepione i udekorowane, a chlebek był jeszcze w piekarniku, wyszliśmy na powietrze, gdzie Zuzia uczyła młodszych uczestników warsztatów piosenki z pokazywaniem kolejnych etapów oraz przy każdej zwrotce przyspieszaniem śpiewania. Potem dzieci przedstawiały swoje propozycje piosenek czy wyliczanek, aż upiekł się chlebek i poszliśmy skosztować pięknie pachnącego wypieku. Smak w niczym nie ustępował zapachowi, po prostu pychota☺. Każdy z uczestników dostał oczywiście do domu przepisy oraz własnoręcznie przygotowaną ozdobę stołu, ponieważ warsztaty przypadły do gustu uczestnikom, niewykluczone że jesienią pokusimy się o przygotowanie w tym miejscu kolejnych. Po życzeniach udanych wakacji wszyscy wzmocnieni (kulkami mocy) rozjechali się do domów kibicować naszym piłkarzom.
Jola Meller”
Od Zarządu:
Bardzo dziękujemy oddziałowi Szczecin za zorganizowanie wspaniałych warsztatów florystyczno-kulinarnych i polecamy przepis na kulki mocy od Anny Lewandowskiej.