Aktualności
Relacja z warsztatów świątecznych – Warszawa
28.11.2015 roku w budynku SGGW w Warszawie odbyły się świąteczne bezglutenowe warsztaty kulinarne. O poprowadzenie warsztatów poprosiliśmy panią Martę Szloser, współautorkę książek „Kuchnia polska bez pszenicy” oraz „Święta bez pszenicy”.Warsztaty odbywały się w sali będącej kuchnią przystosowaną dla potrzeb studentów SGGW. Salę musieliśmy przystosować do naszych potrzeb (porządnie umyć wszystkie stoły i blaty, poukładać sprzęt, porozdzielać i porozważać produkty na poszczególne stoły). Ponieważ zabrakło miejsc dla wszystkich chętnych (była lista rezerwowa), a parę osób nie odwołało uczestnictwa i nie przyszło, następnym razem będą one zapisane na listę rezerwową.
Najpierw pani Marta Szloser pokazała jak zrobić chleb naturalnie bezglutenowy z kaszy gryczanej. Następnie nauczyliśmy się robić ciasto gryczane na pierogi, nadzienie z suszonych śliwek z cynamonem do pierogów, pierniczki oraz pyszne ciasteczka ze słonecznikiem. Uczestnicy warsztatów podzieleni byli na 3 grupy. Jedna osoba z każdej grupy zagniatała ciasto, a potem każdy próbował lepić pierogi. Tym, którzy wcześniej tego nigdy nie próbowali, pani Marta pokazywała jaka powinna być konsystencja ciastai. Trzeba przyznać, że ugotowane pierogi wszystkim smakowały i ekspresowo znikały z talerza. Do pierogów podane zostało masło i mus z jabłek i mango. Następnie robiliśmy pierniczki z zaparzanego ciasta z syropem klonowym oraz błyskawiczne w wykonaniu ciasteczka ze słonecznika. Uczestnicy warsztatów drogą e-mailową otrzymali wszystkie przepisy. Atmosfera była wspaniała, uczestnicy pytali kiedy będą kolejne takie warsztaty. To motywuje do dalszego działania.
Dziękujemy pani Marcie Szloser za czas, który nam poświęciła (przyjechała do nas aż z Wrocławia), za to że można było porozmawiać z nią w trakcie warsztatów, że cierpliwie odpowiadała na wszystkie liczne pytania przez co niestety straciła głos☺. Dziękujemy również paniom Kamili i Natalii za pomoc przy rejestracji uczestników.
Dziękujemy bardzo pani dr Ewie Lange i jej studentom za udostępnienie sali i pomoc w warsztatach.
Grażyna Konińska i Paulina Sabak – Huzior, Zarząd Stowarzyszenia