Relacja z warsztatów w Łodzi

26 stycznia i 10 lutego odbyły się w Łodzi już kolejne warsztaty kulinarne pod hasłem „Pieczemy chleb bezglutenowy”.  Uczestnicy obu warsztatów z ogromnym zaangażowaniem i entuzjazmem gotowali i piekli bezglutenowo. Dzieci samodzielnie przygotowywały pizzę, a w grupach mieszanych przygotowaliśmy chleb z dodatkiem mąki z amarantusa i cebulą, spaghetti Agnieszki, bułeczki z ziarnami amarantusa z dziką różą oraz amarantusowe bułeczki o smaku pizzy. Podczas pieczenia opowiadałam studentom dietetyki  o diecie bezglutenowej, a pomagały mi w tym dzieci, które mają ogromną wiedzę na ten temat. Wszystkich potraw można było próbować – były smaczne, cudownie pachniały i zniknęły prawie natychmiast z talerzy.

Dziękuję wszystkim uczestnikom warsztatów za tak liczne przybycie, dobre chęci i uśmiech, który towarzyszył im cały czas. Pozdrawiam dziewczyny z Poznania, które specjalnie na styczniowe warsztaty przyjechały do Łodzi. Dziękuję Grzegorzowi i Sławkowi za pomoc. Dziękuję Pani  dr inż. Annie Sztekmiller –Szymańskiej, która po raz kolejny ugościła nas w Pracowni Technologii Żywienia Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi.

Dziękuję także firmom Bezgluten oraz Ekoprodukt za przesłanie produktów do warsztatów.

Marlena Zbrojewska

Sprawozdanie z warsztatów zamieściła też Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu: http://www.medyk.edu.pl/pl/aktualnosci/art278.html

Od Zarządu: Wielkie podziękowania należą się Marlenie – za serce, entuzjazm i zapał z jakim szkoli kolejnych studentów w temacie diety bezglutenowej. Dziękujemy!