Aktualności
Relacja z warsztatów w szkole gastronomicznej
Podobnie jak w ubiegłym roku zostaliśmy zaproszeni do przeprowadzenia zajęć dodatkowych dla uczniów szkoły gastronomicznej z Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Warsztaty odbyły się 12 czerwca, ich celem było poznanie zasad diety bezglutenowej ze szczególnym uwzględnieniem różnic jakie należy mieć na uwadze podczas przygotowania bezglutenowych dań. Z Panią Moniką Kenke nauczycielem przedmiotów zawodowych uzgodniłyśmy wcześniej, że dla uczniów będą to zajęcia praktyczne oraz teoretyczne.
Z powodu ograniczonej ilości czasu przeznaczonego na te zajęcia, ponieważ odbywały się w piątek po południu, zdecydowaliśmy, aby część praktyczna była wcześniej. Zaczęliśmy więc od przygotowania chleba ciemnego z gotowej mieszanki Schär, drugim wypiekiem było ciasto marchewkowe, a trzecim pizza. Każda grupa miała przygotowane produkty do swojego wypieku oraz przepis, a także osobę która pomagała w jej przygotowaniu. Kasia czuwała nad pizzą, Ania nad ciastem marchewkowym, a ja nad chlebem. Ponieważ Ania i Kasia mają już doświadczenie na diecie bezglutenowej i są w podobnym wieku jak uczniowie – łatwiej było skrócić dystans między nimi a uczestnikami zajęć.
Podczas gdy przygotowane wypieki wyrastały, a potem się piekły, przekazałam uczniom i nauczycielom, będącym na zajęciach, informacje o zasadach diety bezglutenowej, dla kogo ta dieta jest przeznaczona, problemach osób na diecie ze stołowaniem się poza domem oraz jak prawidłowo przygotować dania bezglutenowe, na co należy zwrócić szczególną uwagę, aby przyrządzana potrawa była bezpieczna dla osoby na diecie bezglutenowej. Uczniowie i obecni nauczyciele wysłuchali z zainteresowaniem przekazywanych informacji, zadawali w trakcie prezentacji wiele pytań. Kolejnym punktem programu był test dla uczestników, który miał sprawdzić, czy wszystkie poruszane w prezentacji wątki dotyczące diety bezglutenowej zostały właściwie zapamiętane. Wynik testu okazał się bardzo pozytywny, choć przy jego omawianiu poruszono jeszcze raz niektóre kwestie.
Na zakończenie pozostało wyeksponować na pięknie nakrytym stole powstałe wypieki i wspólnie je degustować. Uczniowie stwierdzili, że potrawy bezglutenowe różnią się smakiem od tych, które znają, nie wszystkim przypadły one do gustu. Uczniowie mówili, że podczas praktyk spotykali już klientów będących na diecie bezglutenowej. Atmosfera spotkania była bardzo sympatyczna, wszyscy uczestnicy dostali materiały Stowarzyszenia: nasze ulotki oraz ABC diety, a także ulotki producentów żywności bezglutenowej.
Mamy nadzieję, że kolejne już zajęcia zaowocują ściślejszą współpracą naszego Stowarzyszenia ze Szkołą i po wakacjach będziemy mogli zorganizować warsztaty dla członków Stowarzyszenia oraz uczniów szkoły.
Jola Meller
Od Zarządu
Jolu, serdecznie dziękujemy Tobie i córkom za pracę na rzecz uświadamiania innych w temacie diety bezglutenowej. Dzięki takim działaniom zmieniamy otaczającą nas rzeczywistość, co jest bardzo cenne. Życzymy Wam udanego wypoczynku letniego.