Aktualności
Relacja z warsztatów w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
W dniu 06.02.2014 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach , ul. Zagórska 14, odbyły się praktyczne warsztaty bezglutenowe dla uczniów ostatnich klas. Pod okiem naszej stowarzyszeniowej dietetyczki Martyny Samiczak uczestnicy przygotowali: bezglutenowy chleb gryczany, naleśniki i kruche cynamonowe ciasteczka. Uczniowie uczyli się czytać, pod kątem zawartości alergenów, etykiety produktów przygotowanych na warsztaty. Poznawali smaki potraw bezglutenowych i zasady przygotowywania tych posiłków. Uczyli się jak należy przygotowywać stanowisko pracy wolne od glutenu i w jaki sposób przechowywać produkty bezglutenowe, aby w ogólnej kuchni nie zanieczyścić ich glutenem.
W imieniu Stowarzyszenia dziękujemy Panu Dyrektorowi Piotrowi Świerczynie za możliwość organizowania w szkole tego typu zajęć . Dziękujemy Pani Annie Bieniek, która już kolejny raz, ze strony szkoły, pomagała nam w zorganizowaniu zajęć edukacyjnych, dzięki którym przyszli pracownicy gastronomii będą gotowi do pomocy osobom na diecie bezglutenowej. Będą potrafili zarówno przygotować bezpieczny posiłek bezglutenowy , jak i udzielić informacji o możliwości zawartości glutenu w składzie produktu spożywczego.
Ze swojej strony bardzo dziękuję Martynie Samiczak z gabinetu BIOSFERA w Kielcach i Michałowi Kamińskiemu za zaangażowanie w działalność Stowarzyszenia i pomoc we wszystkich działaniach podejmowanych przez Stowarzyszenie w Kielcach.
Anna Przenzak
Od Zarządu
Aniu, bardzo dziękujemy za organizację warsztatów. Mamy nadzieję, że dzięki takim działaniom wzrośnie świadomość odnośnie celiakii i diety bezglutenowej. Przesyłamy Ci serdeczne pozdrowienia.