Aktualności
Relacja ze spotkania w Kielcach
W dniu 25.02.15 odbyło się pierwsze w Kielcach, integracyjne spotkanie osób z celiakią i na diecie bezglutenowej organizowane przez nasze Stowarzyszenie. Gościliśmy w dwóch kieleckich lokalach należących do programu MENU BEZ GLUTENU. Spotkanie rozpoczęliśmy w „Calimero Cafe” przy ul. Solnej 4. Degustowaliśmy tam pyszne ciasta bezglutenowe które są na co dzień w ofercie lokalu, bezglutenowe wypieki przygotowane przez uczestników spotkania i ciasteczka od Stowarzyszenia. Najmłodsi dostali do domowej degustacji wafle do lodów z Fabryki Wafli ,, Miran Wafel”. Uczestnicy spotkania mieli możliwość skorzystania z porad naszych dietetyczek ze Stowarzyszenia: Martyny Samiczak i Anity Krawczyk. Pokazaliśmy też prezentację dotyczącą zasad przygotowywania bezglutenowych potraw w bezglutenowej kuchni. Niestety z przyczyn organizacyjnych zrobiliśmy to w mniejszym zakresie niż byśmy chcieli, ale widać też musimy nabrać wprawy w organizacji tego typu spotkań. Bardzo się cieszymy że pewien tata zapoczątkował zwyczaj przynoszenia na tego typu spotkania opakowań nowo odkrytych bezglutenowych produktów. Bardzo dziękujemy tacie Piotrowi.
Druga część spotkania odbyła się w drugim lokalu również należącym do MENU BEZ GLUTENU, „Mr Potato”, mieszczącym się również na ul. Solnej. Po krótkim spacerze pomiędzy lokalami w Mr. Potato czekały na nas przepyszne ziemniaki z dodatkami. Dzięki uprzejmości właścicieli mogliśmy wybrać ulubione smaki dodatków do pieczonych ziemniaków.
Cieszymy się, że mogliśmy zaprezentować uczestnikom te dwa miejsca w Kielcach przyjazne bezglutenowcom. Mamy nadzieję, że będą one sprzyjać integracji i życiu towarzyskiemu celiaków. Bardzo dziękujemy właścicielom obydwóch lokali za gościnne przyjęcie i przygotowanie potraw do degustacji.
Dużym optymizmem napełnia nas to, że kolejne osoby spośród uczestników spotkania zadeklarowały zapisanie się do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej. Zawsze podkreślamy, że dzięki tak niewielkiej rocznej składce, Stowarzyszenie może prowadzić przeróżne działania na rzecz osób na diecie bezglutenowej w Polsce. Kilka osób na spotkaniu mówiło o tym jak ułatwia im ( nam również) codzienne życie z bezglutenową dietą zakładka na stronie Stowarzyszenia ,,Badamy produkty”. Stowarzyszenie publikuje tam wyniki badań, powszechnie dostępnych produktów na polskim rynku pod kątem zawartości w nich glutenu. Badania prowadzone są w certyfikowanych laboratoriach i są bardzo drogie. Dlatego tylko zrzeszenie się osób na diecie w dużym ogólnopolskim Stowarzyszeniu może umożliwić kontynuację tych badań.
Dziękujemy Anicie i Martynie za zaangażowanie w działalność Stowarzyszenia. To dzięki nim program MENU BEZ GLUTENU zaczął się rozwijać w Kielcach.
Jeżeli ktoś czułby niedosyt wiedzy na temat bezglutenowej diety, zapraszamy na bezpłatne konsultacje dietetyczne dla członków Stowarzyszenia. Konsultacje prowadzone są przez Martynę Samiczak magistra zdrowia publicznego i dietetyki i Anitę Krawczyk magistra zdrowia publicznego i dietetyki, specjalista do spraw żywienia, w każdy pierwszy piątek miesiąca w gabinecie ,,Biosfera” przy ulicy Dużej 20.
Anna Przenzak
Od Zarządu
Aniu bardzo Ci dziękujemy za organizację spotkania i integrację kieleckich bezglutenowców. Cieszymy się, że i w Kielcach bezglutenowcy mogą nie tylko się spotkać ale także skorzystać z porad i wsparcia jakie im oferujecie. Trzymamy kciuki za dalsze spotkania i gorąco pozdrawiamy.