Aktualności
Relacja ze spotkania w Ostrowcu Św.
Dnia 7 marca dzięki gościnności Dyrekcji Miejskiego Centrum Kultury w Ostrowcu Świętokrzyskim mieliśmy okazję spotkać się i wysłuchać wykładów pani doktor Marii Reszczyk – pediatry i internisty, pracującej na co dzień w Przychodni Puls w Ostrowcu, która zdobyła tytuł najlepszej przychodni roku w powiecie ostrowieckim w plebiscycie Echa Dnia. Gościliśmy również panią Emilię Żelazowską – dietetyk na co dzień pracującą w Zespole Szkół nr 1 w Ostrowcu. Pomocą psychologiczną służyły również panie Psycholog z Poradni Kropka w Ostrowcu.
Mieliśmy okazję spróbować przepysznych chlebów i pieczywa z Piekarni Margita w Warszawie, ciasteczek Amarantusek z firmy Kubara, a także batoników Frup z Firmy Celiko. Wspólnie przygotowaliśmy pasty do chleba: z kaszy jaglanej i sosu Ajwar, z soczewicy, a także sałatkę z kaszy gryczanej. Mieliśmy okazję skosztować Mussli Kolumbia firmy Kubara, mleka owsianego a także delicji bezglutenowych, lodów w bezglutenowych foremkach waflowych i domowych ciast przywiezionych przez Aleksandra Ortyla. Uczestnicy spotkania otrzymali również paczki z produktami
bezglutenowymi od firm: Celiko i Kubra. Podczas przerw uczestnicy mieli okazję porozmawiać ze specjalistami, a także z przedstawicielami Stowarzyszenia.
Serdeczne podziękowania dla firm: Celiko, Kubara, Margita za przekazanie produktów bezglutenowych do degustacji i paczek.
Podziękowania składam również Paniom: Agnieszce Niedbale z MCK, Marii Reszczyk, Emilii Żelazowskiej, Psycholożkom z Poradni Kropka. Dziękuję Michałowi, Ilonie, Martynie Ani, Halinie i Magdzie za pomoc w organizacji spotkania.
Za nami kolejne spotkanie. W naszych głowach plany i pomysły na następne o czym szczegóły niebawem. Cieszymy się z licznego uczestnictwa i liczymy na więcej.
Agnieszka Zając
Od Zarządu:
Agnieszko bardzo dziękujemy za organizację ciekawego spotkania i bardzo cieszymy się, że bezglutenowców w Ostrowcu przybywa.