Aktualności
Relacja ze styczniowych warsztatów w Szczecinie
25 stycznia 2014 roku odbyły się w Szczecinie kolejne warsztaty kuchni bezglutenowej. Ze względu na znaczą ilość zgłoszeń warsztaty przeprowadzono w 2 grupach:
1. O godzinie 11.00 spotkali się rodzice z dziećmi na diecie bezglutenowej. Przygotowano podstawowe codzienne wypieki drożdżowe: chleb jasny i pełnoziarnisty, pizzę – w dwóch smakach, oraz brioszki, czyli drożdżówki z serem i dżemem z czarnej porzeczki. W czasie gdy ciasto wyrastało, dzieci same przygotowały i upiekły gofry, które zostały zjedzone z domowym dżemem z czarnej porzeczki lub jabłek oraz z dodatkiem bitej śmietany.
2. O godzinie 14.30 uczestnikami warsztatów były osoby dorosłe na diecie bezglutenowej. Podobnie jak wcześniej przygotowano chleby (ciemny i jasny), pizzę (hawajską oraz z peperoni), a także brioszki. W czasie gdy przygotowane wypieki rosły, uczestnicy mogli zobaczyć jak wykonuje się dwie potrawy bardzo zdrowej i naturalnie bezglutenowej kuchni koreańskiej. Pokaz ten zaprezentowała nam Pani MIK YUNG LEE. Mogliśmy też zobaczyć jak prawidłowo oczyścić krewetki, które były potrzebne do przygotowania koreańskiej odmiany sushi – gimbab. Drugą potrawą, egzotycznej dla nas dalekowschodniej kuchni, był jeon, przygotowywany na bazie mielonego mięsa i warzyw. Obie potrawy uczestnicy mogli przyrządzić samodzielnie, pod okiem naszego Gościa.
Wszystkie potrawy okazały się bardzo udane . Tradycyjnie uczestnikami warsztatów były niedawno zdiagnozowane osoby, dla których spotkanie innych bezglutenowców jest bardzo budującym doświadczeniem. Można wymienić się informacjami i doświadczeniami oraz nabrać otuchy do pracy nad zmianą sposobu odżywiania na wolny od glutenu. Jak zwykle, również i na tych warsztatach można było bezpłatnie otrzymać materiały Stowarzyszenia.
Gorąco witamy nowych członków Stowarzyszenia, którzy zapisali się podczas warsztatów.
Bardzo dziękuję Pani Marii Wójcikowskiej, która ma dla nas zawsze wiele cennych wskazówek kulinarnych, chętnie dzieli się z nami swoim ogromnym doświadczeniem i z życzliwością gości nas w Pracowni Gospodarstwa Domowego.
Specjalne podziękowania kieruję do Pani MIK YUNG LEE, która kolejny raz dzieli się z nami swoim doświadczeniem kulinarnym i przyjeżdża na nasze warsztaty z Hamburga. Dziękujemy również Panu Dominikowi Pyszkowskiemu – mężowi MIK YUNG – za tłumaczenie z języka koreańskiego.
Szczególnie dziękuję moim córkom Ani i Kasi, które bardzo zaangażowały się w pomoc na warsztatach – w obu grupach.
Był to wyczerpujący dzień, warsztaty trwały od 11.00 do 18.00, a organizatorzy jak zwykle muszą być wcześniej i wychodzą na końcu. Jednak trzeba powiedzieć, że zadowolone miny uczestników, ich radość podczas wspólnego gotowania oraz degustacji potraw, zawsze dodają energii do dalszej pracy.
Jola Meller