Relacja ze styczniowych warsztatów w Szczecinie

Jola warsztaty styczen 2014_1625 stycznia 2014 roku odbyły się w Szczecinie kolejne warsztaty kuchni bezglutenowej. Ze względu na znaczą ilość zgłoszeń warsztaty przeprowadzono w 2 grupach:
1. O godzinie 11.00 spotkali się rodzice z dziećmi na diecie bezglutenowej. Przygotowano podstawowe codzienne wypieki drożdżowe: chleb jasny i pełnoziarnisty, pizzę – w dwóch smakach, oraz brioszki, czyli drożdżówki z serem i dżemem z czarnej porzeczki. W czasie gdy ciasto wyrastało, dzieci same przygotowały i upiekły gofry, które zostały zjedzone z domowym dżemem z czarnej porzeczki lub jabłek oraz z dodatkiem bitej śmietany.

Jola warsztaty styczen 2014_3 Jola warsztaty styczen 2014_2 Jola warsztaty styczen 2014_8 Jola warsztaty styczen 2014_5
2. O godzinie 14.30 uczestnikami warsztatów były osoby dorosłe na diecie bezglutenowej. Podobnie jak wcześniej przygotowano chleby (ciemny i jasny), pizzę (hawajską oraz z peperoni), a także brioszki. W czasie gdy przygotowane wypieki rosły, uczestnicy mogli zobaczyć jak wykonuje się dwie potrawy bardzo zdrowej i naturalnie bezglutenowej kuchni koreańskiej. Pokaz ten zaprezentowała nam Pani MIK YUNG LEE. Mogliśmy też zobaczyć jak prawidłowo oczyścić krewetki, które były potrzebne do przygotowania koreańskiej odmiany sushi – gimbab. Drugą potrawą, egzotycznej dla nas dalekowschodniej kuchni, był jeon, przygotowywany na bazie mielonego mięsa i warzyw. Obie potrawy uczestnicy mogli przyrządzić samodzielnie, pod okiem naszego Gościa.

Wszystkie potrawy okazały się bardzo udane . Tradycyjnie uczestnikami warsztatów były niedawno zdiagnozowane osoby, dla których spotkanie innych bezglutenowców jest bardzo budującym doświadczeniem. Można wymienić się informacjami i doświadczeniami oraz nabrać otuchy do pracy nad zmianą sposobu odżywiania na wolny od glutenu. Jak zwykle, również i na tych warsztatach można było bezpłatnie otrzymać materiały Stowarzyszenia.

Jola warsztaty styczen 2014_13 Jola warsztaty styczen 2014_15 Jola warsztaty styczen 2014_10 Jola warsztaty styczen 2014_18

Gorąco witamy nowych członków Stowarzyszenia, którzy zapisali się podczas warsztatów.
Bardzo dziękuję Pani Marii Wójcikowskiej, która ma dla nas zawsze wiele cennych wskazówek kulinarnych, chętnie dzieli się z nami swoim ogromnym doświadczeniem i z życzliwością gości nas w Pracowni Gospodarstwa Domowego.
Specjalne podziękowania kieruję do Pani MIK YUNG LEE, która kolejny raz dzieli się z nami swoim doświadczeniem kulinarnym i przyjeżdża na nasze warsztaty z Hamburga. Dziękujemy również Panu Dominikowi Pyszkowskiemu – mężowi MIK YUNG – za tłumaczenie z języka koreańskiego.
Szczególnie dziękuję moim córkom Ani i Kasi, które bardzo zaangażowały się w pomoc na warsztatach – w obu grupach.

Był to wyczerpujący dzień, warsztaty trwały od 11.00 do 18.00, a organizatorzy jak zwykle muszą być wcześniej i wychodzą na końcu. Jednak trzeba powiedzieć, że zadowolone miny uczestników, ich radość podczas wspólnego gotowania oraz degustacji potraw, zawsze dodają energii do dalszej pracy.

Jola Meller