Aktualności
Relacja ze świątecznego spotkania w Radomiu 19.02.2016r.
W radomskiej restauracji MammaLeo odbyło się kolejne spotkanie bezglutenowców z regionu radomskiego. Przedstawiamy relację organizatorki spotkania, Joasi Struzik: „Tym razem motywem przewodnim spotkania był mazurek wielkanocny, zrobiony m. in. z mąki ryżowej i bakalii niezawierających glutenu. Uczestnicy z wielkim zaangażowaniem zakasali rękawy do pracy, także ci najmłodsi. Uczestnicy wspominali, że jest to ich pierwszy mazurek od momentu przejścia na dietę. Z niecierpliwością oczekiwaliśmy na wypiek, a przy okazji wymieniliśmy się doświadczeniami i przepisami wielkanocnymi, m. in. na zakwas do bezglutenowego barszczu białego. Kiedy mazurek został wyjęty z pieca jego zapach roznosił się po całej restauracji, a gdy wystygł, dokonaliśmy na nim ostatnich szlifów dekorując go bakaliami. Podczas degustacji narodził się pomysł na kolejne spotkanie już wkrótce. Mazurek wykonany podczas warsztatów jest na tyle prosty w przygotowaniu, że zapewne zagości na wielu radomskich bezglutenowych stołach.
Bezglutenowcy z regionu radomskiego życzą Zarządowi i członkom Stowarzyszenia zdrowej, spokojnej, ciepłej i bezglutenowej Wielkanocy.
Joanna Struzik – Oddział Radom”
Od Zarządu:
Droga Asiu, serdecznie dziękujemy za zorganizowanie spotkania i także życzymy wesołych Świąt.