Aktualności
Rodzinne gotowanie w Zielonej Górze – relacja
Nikt nie wyszedł głodny z warsztatów „Friendly Food – bezglutenowa kuchnia czeska” w Zielonej Górze. W rodzinnym gronie usmażyliśmy, ugotowaliśmy i upiekliśmy wszystkie zaplanowane potrawy. Bezkonkurencyjne okazały się langosze, drożdżówki z budyniem, pizza i bananowe muffinki. Sporo zabawy miały dzieci, którym oprócz gotowania zapewniliśmy opiekę animatorek.
Spotkaliśmy się w sobotę, 14 marca w ponad pięćdziesięcioosobowym, bezglutenowym gronie. W programie był pokaz pieczenia chleba i gofrów w wykonaniu Petra Dušáka, dyrektora handlowego firmy Jizerské Pekárny w Czechach. Zarówno chleb, jak i gofry, zyskały uznanie dzieci oraz dorosłych.
W programie kulinarnym dla dzieci znalazło się przygotowanie bezglutenowej pizzy oraz bezglutenowych muffinek bananowych. Najmłodsi z ochotą mieszali mąkę z kurkumą, uklepywali ciasto na blaszce i ozdabiali je bezglutenową salami oraz szynką, żółtym serem, papryką i pastą pomidorową. Artystycznym kunsztem wykazały się także grupy, które przygotowały bananowe muffinki. Babeczki zostały ozdobione wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów, orzechami włoskimi, a nawet… makiem. Bo fantazja nie zna granic, prawda?
Po wspólnej degustacji dzieci przeszły pod opiekę animatorek z leszczyńskiego oddziału Fundacji Dr Clowna. Bawiły się w chowanego, malowały sobie buzie, kręciły balony. W tym czasie ich rodzice oraz pozostali dorośli przenieśli się do pracowni gastronomicznej. W grupach przygotowaliśmy rogale z makiem i amarantusem oraz gryką, bezglutenowe langosze z żółtym serem, szynką i keczupem, bezglutenowe drożdżówki z budyniem, a także chałkę nadziewaną budyniem i knedliki. Gorące wypieki znikały w mgnieniu oka, a kuchnię przez cały czas wypełniał zapach bardziej i mniej znanych potraw. Jednym z punktów programu była także degustacja dań gotowych Expres Menu oraz dietetycznego makaronu Fettuccine. Uczestnikom smakowały zarówno zupy, mięso z sosem, jak i nieznany wcześniej makaron.
Bezglutenowe warsztaty w Zielonej Górze zorganizowało Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Friendly Food, przy udziale firmy Jizerské Pekárny. Zajęcia odbyły się w nowoczesnej pracowni kulinarnej Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze. Dzięki przychylności pani prezydent Zielonej Góry oraz dyrekcji szkoły mieliśmy do dyspozycji piece konwekcyjne, nowoczesne miksery i sprzęty. Jeden z uczniów szkoły raczył nas znakomitą kawą z ekspresu, która smakowała jak u najlepszych baristów. Nieocenionego wsparcia udzielały nam także uczennice szkoły gastronomicznej, które doskonale orientowały się w swojej pracowni szkolnej. Dzięki temu korzystanie z pieców, mikserów i innych kuchennych sprzętów było bezproblemowe.
Uczestnicy warsztatów mogli zapoznać się materiałami edukacyjnymi o diecie bezglutenowej, zapisywali się także do stowarzyszenia. Bezcenne były nasze rozmowy o diecie, o codziennych problemach z dietą, o zaopatrywaniu się w produkty bezglutenowe. W praktyce poznawaliśmy zasady prowadzenia prawdziwej diety bezglutenowej: z osobnymi stolnicami i wałkami do bezglutenowego ciasta, z osobnymi sitkami do przesiewania mąk, w czystych piekarnikach i blachach.
Odwiedziła nas również reporterka Radia Zielona Góra – Sylwia Misiak, która z dziećmi i dorosłymi nagrywała audycję o diecie bezglutenowej.
Marta Krzyżanowska – Sołtysiak