Słodkie i zdrowe Mikołajki w Gdańsku – relacja

W tym roku dzieci z celiakią z Pomorskiego Oddziału Stowarzyszenia 10 grudnia uczestniczyły w spotkaniu mikołajkowym pod hasłem: „Niech moc będzie z tobą”.

Podczas spotkania chcieliśmy pokazać dzieciom i rodzicom, jak ważne jest dobieranie zdrowych produktów w żywieniu. I że mimo ograniczeń spowodowanych dietą bezglutenową, można i należy stawiać na dobre i wartościowe składniki naszego codziennego pożywienia. A takie znajdziemy na pewno w sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością.

Dzięki uprzejmości i ogromnemu zaangażowaniu pani Kasi, na zapleczu jej sklepu „Ekospichlerz” (Gdańsk ul. Chrzanowskiego 38A) zorganizowaliśmy mikołajkowe warsztaty. Dzieciaki lepiły kulki mocy, składające się z różnego rodzaju bakalii i  kakao, oraz wykonywały ozdoby świąteczne z pomarańczy, goździków, kolorowych wstążek i różnych błyskotek.

A żeby dzieci i rodzice nie opadli z sił, piekliśmy w tym czasie gofry. Uwzględniając inne nietolerancje i alergie oprócz glutenu, gofry były w dwóch wersjach: zwykłe oraz bez mleka i jajek. Wszystko oczywiście bezglutenowe. Rodzice czynnie wspomagali swoje pociechy w robieniu ozdób i kulek. Powstawały cudne i pełne pomysłów pomarańczowe cudeńka.

Składniki do kulek mocy i pomarańcze do ozdób były oczywiście ekologiczne. Pani Kasia zaopatrzyła nas we wszystko, co było potrzebne do ich wykonania. Trzeba przyznać, że jakość, zapach i smak ekologicznych składników był oszałamiający i bardzo różnił się od tych zwykłych, kupowanych w normalnych sklepach. Pani Kasia jest również dietetykiem. Służyła więc radami i dodatkowo ciekawie i z wielką pasją opowiadała o zaletach zdrowego, mądrego i ekologicznego odżywiania.

Nasze warsztaty odwiedziła również właścicielka piekarni bezglutenowej z Gdańska „Pracownia Wypieków”, Pani Magda.  Poczęstowała nas upieczonymi przez siebie bezglutenowymi pierniczkami.

Kiedy dzieci dzielnie pracowały, rodzice wykorzystali czas na zrobienie zakupów w sklepie Ekospichlerz. W tym dniu Pani Kasia dała nam duże rabaty na bezglutenowy asortyment.

W ciągu dwóch lat przerwy spowodowanej pandemią, kiedy nie mogliśmy się spotykać „w realu”, bardzo zmieniła się grupa trójmiejskich celiaczków. Przybyło dużo nowych dzieci. Niektórzy rodzice po raz pierwszy mogli się spotkać i porozmawiać o codziennych problemach rodziny, która ma w domu przedszkolaka czy ucznia na diecie bezglutenowej. Wymieniono kontakty i doświadczenia. Mam nadzieję, że nasza grupa urośnie w siłę i przed nami jeszcze dużo ciekawych spotkań i rozmów.

Wszystkie dzieci dostały od Św. Mikołaja drobne słodkie podarunki, za które bardzo mu dziękujemy!

Bardzo dziękuję wszystkim uczestnikom spotkania. Dzieciom za piękne ubrania lub dodatki akcentujące świąteczny czas. Rodzicom za czynny udział i pomoc w robieniu kulek i ozdób.

Bardzo dziękuję Pani Kasi, właścicielce Ekospichlerza, i całemu personelowi sklepu za ogromną pomoc w organizacji mikołajek. Narobiliśmy trochę bałaganu i zamieszania, a przecież obok w sklepie odbywała się normalna praca. Dziękuję również Pani Magdzie z Pracowni Wypieków za pierniczki. Wielki podziękowania także dla Oli, która zawsze jest na naszych imprezach i bardzo pomaga we wszystkim.

Kasia Nowak, Oddział Trójmiasto

Słodkie i zdrowe Mikołajki w Gdańsku – relacja