Spotkanie „Celiakia i co dalej…?” w Radomiu 23.11.2019 – relacja

W jesienny sobotni poranek 23 listopada spotkaliśmy się by porozmawiać o tym, jak poradzić sobie świeżo po zdiagnozowaniu celiakii.

Dzięki uprzejmości Pana Dyrektora Publicznej Szkoły Podstawowej nr 3 w Radomiu, który udostępnił nam salę, uczestnicy spotkania przy kawie, herbacie i słodkim bezglutenowym posłuchali wykładu przedstawiciela stowarzyszenia w Radomiu oraz dietetyczki Martyny Samiczak, która jest członkiem naszego Stowarzyszenia i współtworzy oddział kielecki. Wspólnie mówiłyśmy o głównych działaniach Stowarzyszenia, planach na przyszłość (Gluten Free EEXPO 2020), o samym problemie celiakii jako jednostki chorobowej i drogach do jej diagnozy, o produktach dozwolonych i niedozwolonych w diecie bezglutenowej, o praktycznym dostosowaniu miejsca przygotowywania posiłków bezglutenowych.

Dyskutowaliśmy również z uczestnikami spotkania o codziennych problemach w zrozumieniu diety przez ich najbliższe otoczenie. W ramach ćwiczenia praktycznego uczestnicy przeglądali różne produkty spożywcze, ucząc się prawidłowo czytać etykiety i wybierać te produkty, które na pewno są dla nich bezpieczne. Ponadto zaproszona pani dietetyk w bardzo ciekawy sposób mówiła o prawidłowo zbilansowanej diecie bezglutenowej. Uczestnicy zostali zaproszeni na zbliżające się mikołajki organizowane w Radomiu i w Kielcach.

Podczas spotkania osoby zaproszone mogły otrzymać bezpłatne materiały edukacyjne Stowarzyszenia.

Bardzo dziękuję Panu Dyrektorowi  za udostępnienie sali na spotkanie, a Martynie Samiczak składamy serdeczne podziękowania za współprowadzenie spotkania i wygłoszenie bardzo wartościowego wykładu.

Joanna Struzik
Oddział Radom

Spotkanie „Celiakia i co dalej…?” w Radomiu 23.11.2019 – relacja