Aktualności
Spotkanie świąteczno-mikołajkowe w Lublinie 15 grudnia 2018 r.
Serdecznie zapraszamy dzieci członków Stowarzyszenia oraz osoby dorosłe należące do naszego grona na pierwsze spotkanie świąteczno mikołajkowe w Lublinie. Impreza odbędzie się 15 grudnia (sobota) na Uniwersytecie Przyrodniczym (Budynek Agro, sala nr 1) przy ul. Akademickiej 15 w Lublinie w godz. 11:00-13:00.
Na dzieci czekają wspaniałe zabawy z animatorem, mini-warsztaty świąteczne oraz mikołajkowe upominki. Dorośli w tym czasie będą mogli porozmawiać, wymienić się doświadczeniami i zapoznać z ciekawą i cenną inicjatywą, która będzie podejmowana na terenie Lublina, a o której piszemy poniżej.
Na spotkanie zapraszamy dzieci członków naszego Stowarzyszenia oraz dorosłych z opłaconą składką członkowską. Zgłoszenia prosimy przesyłać mailem na adres zgloszenia@celiakia.pl w terminie do 13 grudnia.
W tytule maila należy koniecznie wpisać: Mikołajki Lublin, natomiast w treści maila prosimy podać:
- imię i nazwisko rodzica/opiekuna należącego do Stowarzyszenia
- imię i wiek dziecka
- imię i nazwisko osoby dorosłej należącej do Stowarzyszenia, która chce wziąć udział w spotkaniu
Każde zgłoszenie będzie potwierdzone wiadomością zwrotną.
Zapraszamy!
Zgłaszając swój udział w spotkaniu potwierdzają Państwo, że zapoznali się z zasadami przetwarzania danych osobowych przez Stowarzyszenie.
Zaproszenie do wzięcia udzialu w projekcie – Lublin:
Szanowni Państwo,
Podczas spotkania mikołajkowego przekażemy Państwu informacje i zaproszenie do udziału w bezpłatnym projekcie edukacyjno-warsztatowym „Dieta bezglutenowa bez przeszkód – jedz zdrowo i smacznie”, który będzie realizowany w okresie od stycznia 2019 roku do października 2020 roku przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie oraz Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Projekt skierowany jest do osób z celiakią, szczególnie dzieci, a także ich Rodziców, Opiekunów oraz członków Rodzin osób z celiakią i na diecie bezglutenowej, wszystkich członków Stowarzyszenia.
Podczas spotkania przybliżymy program projektu, zapoznamy Państwa z krótkim opisem warsztatów skierowanych zarówno do dzieci, jak i dorosłych.
Projekt obejmuje cykl bezpłatnych zajęć edukacyjnych prowadzonych przez dietetyków, skierowanych do osób dorosłych i dzieci, dostosowanych tematyką do wieku uczestników, a także warsztaty kulinarne, na których uczestnicy poznają proste metody przygotowywania bezpiecznych dla celiaków dań z kuchni polskiej, dań z różnych stron świata oraz ciast i deserów.
Zajęcia pomogą nauczyć się jak prawidłowo dobierać produkty spożywcze, radzić sobie z dietą podczas wyjazdów czy spotkań rodzinnych, a także wykorzystywać testy do kontrolowania prawidłowości prowadzonej diety. Wszyscy uczestnicy dowiedzą się jak robić prawidłowo zakupy, zapoznają się z ofertę żywności bezglutenowej oraz będą mieli możliwość skorzystania z opieki psychologa. Dodatkowo wszyscy chorzy na celiakię zostaną objęci bezpłatną opieką dietetyka, uzyskają poradę dietetyczną i ocenę stanu odżywienia. Na koniec wszyscy uczestnicy wezmą udział w pikniku, na którym otrzymają książkę kucharską przygotowaną specjalnie dla osób biorących udział w projekcie, zawierającą przepisy na dania dla dzieci, dorosłych oraz dania z różnych stron świata dostosowane do diety bezglutenowej.
Zapisy do projektu oraz szczegółowe informacje:
celiakia.projekt@gmail.com
dr Małgorzata Kostecka, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie