Aktualności
Spotkanie w restauracji 5 smaków w Szczecinie – relacja
Uwaga – lokal już nie istnieje lub nie należy do programu MENU BEZ GLUTENU
W niedzielę 22 września 2013 r. spotkaliśmy się w Szczecinie w wegetariańskiej restauracji 5 smaków, która latem tego roku przystąpiła do programu MENU BEZ GLUTENU. Na spotkaniu pani Anna Grzechowiak, dietetyk i właścicielka 5 smaków, przedstawiła uczestnikom bardzo ciekawy wykład nt.: „Naturalna dieta bezglutenowa”, w którym zwróciła uwagę na naturalny, oparty na produktach naturalnie bezglutenowych, sposób odżywiania się, zgodny z porami roku i z naszym położeniem geograficznym. Pani dietetyk podkreśliła, abyśmy skupili się na dbaniu o swój organizm, zgodnie z jego potrzebami, a nie na szukaniu bezglutenowych zamienników konkretnych produktów. Otrzymaliśmy wiele cennych wskazówek jak się odżywiać, aby dbać o zdrowie, szczególnie o jelita, o ich prawidłową pracę, co wpłynie na lepszą kondycję organizmu oraz lepsze samopoczucie każdego z nas
Myślę, że wykład będzie dla nas inspiracją do zmiany nastawienia do diety bezglutenowej.
Uczestnicy mogli posmakować przygotowanych do degustacji pysznych naleśników kukurydzianych z pastą warzywną oraz cukierków kokosowych, które serwuje codziennie restauracja 5 smaków dla swoich gości. Mogliśmy także kupić dostępne w restauracji pasty warzywne. Co dla nas ważne – wszystkie przygotowywane na miejscu pasty są bezglutenowe. Można było jak zwykle zaopatrzyć się w materiały Stowarzyszenia. Odpowiadając na wcześniejsze pytania zapoznałam uczestników z działalnością Stowarzyszenia, zaczynając od historii, stopniowo przechodząc do kolejnych projektów i programów, które aktualnie prowadzimy.
Bardzo dziękujemy Pani Annie Grzechowiak za ciekawy wykład oraz przyjęcie nas w swojej restauracji bezglutenowymi przekąskami.
Dziękuję bardzo wszystkim uczestnikom spotkania za przybycie, szczególnie gorąco tym, którzy przynieśli własnoręcznie przygotowane ciasta, aby podzielić się z innymi swoimi wypiekami. Wszystkie ciasta były bardzo pyszne i nie trzeba było nikogo zachęcać do smakowania.
Jola Meller
Od Zarządu: A my bardzo dziękujemy Joli za organizację ciekawych spotkań i cieszymy się, że mieszkańcy Szczecina i odwiedzający to miasto mają już miejsce gdzie można zjeść bezpiecznie bezglutenowo.