Sprawozdanie z działalności czyli styczeń – czerwiec 2011 w naszym Stowarzyszeniu

Pierwsze półrocze tego roku to znów okres wytężonej pracy, szczególnie dla osób działających w Zarządzie i Punkcie Informacyjno-Konsultacyjnym. Oto przegląd tego co zrobiliśmy na rzecz osób na diecie bezglutenowej w tym czasie (pomijając rzeczy mniej ważne:). Wiemy, że nasze działania znajdują uznanie wśród bezglutenowców, dietetyków oraz lekarzy w całej Polsce – bardzo się z tego cieszymy, czerpiąc pozytywną energię do dalszych aktywności. Miło nam także dodać, że w ciągu tego półrocza przybyło nam wielu nowych członków: w tej chwili w Stowarzyszeniu jest ponad 860 osób. Serdecznie zapraszamy tych, którzy chcieliby się dołączyć!

 

 

Styczeń

  • Uruchomiliśmy portal www.kuchniabezglutenowa.pl czyli  bezglutenową kulinarną stronę internetową Stowarzyszenia, serdecznie zapraszamy do korzystania z niej.
  • Została wydrukowana siódma edycja naszego poradnika „Celiakia i dieta bezglutenowa” (nakład 8000 sztuk). Poradnik ten wysyłamy bezpłatnie lekarzom dla ich pacjentów, a także indywidualnie wszystkim osobom potrzebującym informacji na temat celiakii (dietetykom, pacjentom).
  • Rozpoczęliśmy przygotowania do obchodów VI Międzynarodowego Dnia Celiakii (konferencja naukowa na ponad 300 osób w Warszawie, konferencje w innych miastach, pierwsze w Polsce targi żywności bezglutenowej – Gluten Free EXPO).

Luty

  • Rozpoczęliśmy akcję wysyłania poradników do lekarzy (wysłano ponad 200 paczek).
  • Zaczęliśmy poszukiwanie sponsorów i partnerów na potrzeby konferencji ( ustalanie programu, wykładowcy, rekrutacja uczestników itp.)
  • Przygotowanie warsztatów kulinarnych.
  • Przygotowanie bezglutenowej oferty wakacyjnej – współpraca z Firmą Geovita i organizatorem kolonii dla dzieci w Stoczku Łukowskim.

Marzec

  • 5 marca 2011 odbyły się kolejne warsztaty kulinarne, tym razem pod nazwą: „Al dente bez glutenu” zorganizowane przez nasze Stowarzyszenie oraz Zakład Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.
  • 12 marca 2011 we Wrocławiu na sali wykładowej Kliniki Chorób Wewnętrznych i Alergologii przy ul.Traugutta 57/59 odbyła się konferencja poświęcona celiakii, zorganizowana przez oddział wrocławski Stowarzyszenia i IFMSA.
  • Zorganizowaliśmy pierwszy konkurs kulinarny na portalu www.kuchniabezglutenowa.pl
  • Ciąg dalszy przygotowań do konferencji i targów.

Kwiecień

  • 2 kwietnia 2011 odbyła się konferencja naukowo-szkoleniowa w Warszawie „Celiakia – na progu przełomu?” zorganizowana przez nas wspólnie z Polskim Towarzystwem Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.  Patronat honorowy nad konferencją, będącą pierwszą częścią tegorocznych obchodów VI MDC, objął Marszałek Sejmu RP, natomiast patronat medialny – portal Gazeta.pl Zdrowie.
  • 2 kwietnia 2011 w Pracowni Gospodarstwa Domowego Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie odbyły się również warsztaty kulinarne dla osób na diecie bezglutenowej. 
  • 8 kwietnia 2011 wzięliśmy udział w GastroUpdate, olbrzymiej (ponad 700 lekarzy) ogólnopolskiej konferencji edukacyjnej dla lekarzy gastroenterologów. Nasze stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem lekarzy.
  • 15  kwietnia 2011 w Warszawie odbyła się ogólnopolska konferencja pt: „Profilaktyka i dietoterapia chorób układu krążenia” w ramach III Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu Człowieka. Tu również mogliśmy zaprezentować nasze Stowarzyszenie i porozmawiać z dietetykami.
  • Zrealizowaliśmy III turę badań produktów na zawartość glutenu i zaprezentowaliśmy jej wyniki.
  • Ostatnie przygotowania do targów.

Maj

  • W maju 2011 ruszył długo przygotowywany przez Stowarzyszenie Program „MENU BEZ GLUTENU”. Bezpieczne jedzenie poza domem jest jednym z największych problemów bezglutenowców w naszym kraju. Dlatego rozpoczęliśmy ogólnopolską akcję mającą na celu stworzenie bazy restauracji, kawiarni i wszelkich lokali gastronomicznych przyjaznych osobom na diecie bezglutenowej (zachęcamy do współpracy w nawiązywaniu kontaktu z przyjaznymi nam lokalami).
  • 28 maja 2011 w Warszawie odbyły się pierwsze w Polsce targi żywności bezglutenowej Gluten Free EXPO. Po raz pierwszy w Polsce w jednym miejscu spotkało się tak wielu producentów żywności bezglutenowej z kilkuset osobami zainteresowanymi ich produktami. Swoją ofertę zaprezentowały 23 firmy: AgroNatura, Balviten, Bezgluten, Cinna Produkty Zdrowia, Eurosnack, Expres Menu, Geomax, Glutenex, Goplana, Grupa BGK, Italmex, Piekarnia Bezglutenowa KIM, Konspol, Provena, Roleski, Rosetta, Schär, Sonko, Szarłat, Valpiform, Victualia Saluber, Zakłady Mięsne w Żywcu Wojciech Dobija oraz SmakPiwa.pl.
  • Nasi członkowie zorganizowali konferencje naukowe oraz warsztaty w całej Polsce – z okazji VI  MDC i dzieki współpracy z IFMSA odbyły się imprezy w wielu miastach: Krakowie, Szczecinie, Białymstoku, Łodzi i Katowicach.
  • W związku z obchodami VI Międzynarodowego Dnia Celiakii przygotowaliśmy też pierwszy konkurs dla naszych fanów na Facebooku.

Czerwiec

  • Z okazji Dnia Dziecka zorganizowaliśmy imprezy dla dzieci w Szczecinie, Krakowie i Wrocławiu.
  • Wzięlismy udział w międzynarodowym sympozjum na temat celiakii w Oslo: 14th International Coeliac Disease Symposium (20-22.06). Podczas sympozjum, w którym uczestniczyli lekarze, dietetycy oraz przedstawiciele organizacji pacjentów z całego świata, przedstawiono najnowsze doniesienia na temat celiakii. Najciekawsze wnioski zostaną przedstawione w najbliższym numerze naszego czasopisma „Bez glutenu”.
  • Rozpoczęliśmy przygotowanie do wydania kolejnego, trzeciego numeru „Bez glutenu” – ukaże się jesienią i zostanie bezpłatnie rozesłany do wszystich naszych członków, którzy opłacili składkę roczną.

Stała działalność

  • Pracujemy stale nad licencjonowaniem symbolu przekreślonego kłosa – rozmawiamy z firmami, prowadzimy audyty. W tym roku licencje na używanie międzynarodowego znaku uzyskały firmy: Bezgluten, Roleski, Profi, Sonko i Geomax. Przypominamy, że tym firmom możemy zaufać – ich produkty oznaczone symbolem licencjonowanym są badane, a same firmy przez nas sprawdzane.
  • Odbywamy dziesiątki spotkań z firmami, organizacjami i osobami prywatnymi.
  • Od maja bardzo aktywnie działa nasz program „MENU BEZ GLUTENU” – wciąż rozmawiamy z nowymi restauracjami.
  • Stale działa nasz Punkt Konsultacyjno-Informacyjny – prowadzimy konsultacje na miejscu z dietetykiem, udzielamy licznych porad telefonicznych i mailowych.
  • Wysyłamy stale bezpłatne poradniki wszystkim zainteresowanym osobom.
  • Prowadzimy największy w Polsce serwis internetowy poświęcony celiakii oraz forum dyskusyjne. Zapraszamy także do grona naszych fanów na Facebooku!
  • Prowadzimy wszystkie inne bieżące sprawy (członkowskie, księgowe, a jest tego naprawdę dużo – jesteśmy przecież dużym stowarzyszeniem!