Sprawozdanie z działalności Stowarzyszenia w 2011 roku

To już szósty rok naszej działalności. Mamy poczucie, że idziemy w dobrym kierunku i dużo już zrobiliśmy dla naszego wspólnego dobra. Poniżej zamieszczamy dokładniejsze sprawozdanie z tego roku. Sporo tego, ale warto przeczytać żeby mieć świadomość w ilu dziedzinach pracujemy. Jeśli chcą Państwo pomóc nam, a tym samym przecież także i sobie, bo zmieniamy naszą rzeczywistość na bardziej przyjazną WSZYSTKIM bezglutenowcom – prosimy pamiętać o nas przy wypełnianiu tegorocznych PITów i przekazywaniu 1%. KRS – 0000 27 37 81. To dla nas wielkie wsparcie!

To dzięki funduszom z 1% działa nasz Punkt Informacyjny i możliwe są inne projekty: m.in. badania produktów oraz wydawanie bezpłatnych poradników „Celiakia i dieta bezglutenowa”, choć niestety na wszystko nie starcza i musimy szukać dodatkowego finansowania. Nasze spotkania, konferencje czy targi są dla uczestników także bezpłatne, a jeśli potrzebne są fundusze np. na wynajem sal, czy druk, staramy się zawsze znaleźć sponsorów, reklamodawców czy wystawców.

 

Punkt Informacyjno-Konsultacyjny

W 2011 PIK działał bez zmian. Udzielamy codziennie przynajmniej kilku porad telefonicznie, mailowo lub w ramach konsultacji na miejscu. PIK stał się też naszym „centrum dowodzenia” całym Stowarzyszeniem i miejscem wielu spotkań.

 

Działalność wydawnicza

W styczniu 2011 ukazał się nasz poradnik „Celiakia i dieta bezglutenowa”. To już siódma edycja, rozszerzona i wzbogacona. Poradnik na bieżąco wysyłamy współpracującym z nami lekarzom i dietetykom, którzy przekazują go swoim nowo zdiagnozowanym pacjentom. Przesyłamy go również bezpłatnie wszystkim zainteresowanym osobom (wystarczy zamówić go drogą mailową lub przez telefon). Druk poradnika (nakład 8000 sztuk) oraz jego wysyłka są finansowane z wpływów z 1%.

Na jesieni 2011 przygotowaliśmy i wydrukowaliśmy trzeci numer czasopisma „Bez glutenu” (ciekawe artykuły!). Zostało ono wysłane do członków naszego Stowarzyszenia w grudniu 2011. Następny numer ukaże się w tym roku. Czasopismo jest bezpłatne, ale przeznaczone wyłącznie dla Stowarzyszonych (zapraszamy do zapisania się). Skład i druk czasopisma został sfinansowany z wpływów z reklam, natomiast wysyłkę wsparła firma Schär. Dziękujemy!

 

Badamy produkty

W tym roku przeprowadziliśmy kolejne tury BADAŃ KONSUMENCKICH PRODUKTÓW na zawartość glutenu. Testy laboratoryjne na zawartość glutenu są bardzo drogie, stąd nie jesteśmy w stanie zbadać jednorazowo dużej ilości produktów. Ale obiecujemy kontynuować naszą akcję, bo widzimy jak bardzo jest potrzebna. Badania finansowane są z wpływów z 1%.

 

Przekreślony kłos – licencje

To jeden z naszych najważniejszych celów – zapewnić osobom na diecie bezpieczną żywność. Cieszymy, się, że przybywa firm z licencją na znak przekreślonego kłosa i coraz więcej bezpiecznych produktów w zwykłych cenach (majonez, ketchup, pasztet, wędlina itp.) jest dostępnych dla polskich bezglutenowców – to znacząco obniża koszty stosowania diety.

W 2011 roku, dzięki naszej akcji licencjonowania pojawiły się m.in. musztardy, keczupy i majonezy (Roleski), pasztety (Profi), krówki (Geomax), chrupki kukurydziane (Eurosnack i TBM Snacks), amarantus ekspandowany (Ekoprodukt), a nawet cydr (Klin Business). Cieszymy się, że firmy same się do nas zgłaszają – następne licencje już wkrótce! O nowych bezpiecznych produktach będziemy informować na www.celiakia.pl i www.przekreslonyklos.pl.

Prosimy też o pomoc w namawianiu kolejnych producentów żywności, aby przebadali swoje produkty i zgłosili się do nas. W tej akcji pomóc może każdy – dzwońmy, piszmy, wysyłajmy maile. Kierujmy ich po dalsze informacje do Stowarzyszenia: info@celiakia.pl.


Program „MENU BEZ GLUTENU”

W maju 2011roku rozpoczęliśmy długo przygotowywany Program „MENU BEZ GLUTENU”. Bezpieczne jedzenie poza domem jest jednym z naszych największych problemów. Akcja rozwija się dynamicznie i przyciąga coraz więcej przyjaznych nam lokali, choć niestety na razie w największych miastach. Obecnie mamy już kilkanaście restauracji. Zapraszamy na: www.menubezglutenu.pl, gdzie zamieściliśmy wyszukiwarkę restauracji.

 

VI  Międzynarodowy Dzień Celiakii (MDC)

W tym roku obchody Dnia Celiakii były wyjątkowo bogate. Zaczęliśmy 2 kwietnia od konferencji naukowej w Warszawie: „Celiakia – na progu przełomu?”, zorganizowanej wspólnie z Polskim Towarzystwem Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Konferencja cieszyła się tak dużym zainteresowaniem, że nie starczyło miejsc dla wszystkich chętnych. Ponad 300 uczestniczących w niej osób wysłuchało ciekawych wykładów i mogło porozmawiać ze specjalistami, gościliśmy bowiem wielu znanych lekarzy od lat zajmujących się celiakią. Wynajem centrum konferencyjnego i druk materiałów informacyjnych były sfinansowane z wpłat firm – wystawców.

Dzięki współpracy z IFMSA (Międzynarodowe Zrzeszenie Studentów Medycyny) z okazji VI MDC zrealizowaliśmy konferencje naukowe, warsztaty i spotkania również we Wrocławiu, Krakowie, Szczecinie, Białymstoku, Łodzi i Katowicach. Zapraszamy do współpracy kolejne miasta. Na wszystkie te konferencje był wstęp wolny i bezpłatny.

W związku z obchodami VI Międzynarodowego Dnia Celiakii przygotowaliśmy też pierwszy konkurs dla naszych fanów na Facebooku. Nagrody zwycięzcom wręczył przedstawiciel firmy Schär podczas kolejnej dużej imprezy w ramach MDC – targów żywności bezglutenowej.


Gluten Free EXPO

28 maja 2011 w Warszawie zorganizowaliśmy pierwsze w Polsce targi żywności bezglutenowej. Gluten Free EXPO przyciągnęło kilkaset osób zainteresowanych bezglutenowymi produktami 23 firm, które wystawiały swoje produkty. Na targach były: AgroNatura, Balviten, Bezgluten, Cinna Produkty Zdrowia, Eurosnack, Expres Menu, Geomax, Glutenex, Goplana, Grupa BGK, Italmex, Piekarnia Bezglutenowa KIM, Konspol, Provena, Roleski, Rosetta, Schär, Sonko, Szarłat, Valpiform, Victualia Saluber, ZM Wojciech Dobija z Żywca. Wstęp na targi był bezpłatny, a wszystkie koszty wiązane z targami były sfinansowane z wpłat firm – wystawców.

 

Imprezy stowarzyszeniowe

W tym roku odbyło się ich naprawdę dużo – zorganizowaliśmy warsztaty kulinarne w Warszawie, Łodzi, Białymstoku i Szczecinie, Bezglutenowy Dzień Dziecka i Mikołajki w Szczecinie, Krakowie i Wrocławiu oraz kilkanaście różnych spotkań w różnych miastach Polski.

15 października spotkaliśmy się  w Hotelu Gromada w Warszawie z okazji pięciolecia naszego Stowarzyszenia. Ponad 100 osób z całej Polski dobrze się bawiło. Były zdjęcia z dziesiątek imprez, które w tym czasie zorganizowaliśmy, anegdoty, wspomnienia i miłe rozmowy, a wszystko to przy bezglutenowym cydrze i smakołykach przyniesionych przez uczestników spotkania.

Rok zakończyła również sympatyczna impreza – znany i lubiany aktor, Paweł Małaszyński gotował bezglutenowo naszym dzieciom w Białymstoku.

Cieszymy się, że w tym roku pojawiły się w Stowarzyszeniu nowe aktywne osoby, które już zorganizowały kilka spotkań. Witamy Magdalenę z Częstochowy, Marlenę z Łodzi i Milenę z Olsztyna. Działamy w 12 miastach i czekamy na kolejne – serdecznie zapraszamy chętnych do aktywności w swoich miastach – pomożemy w zorganizowaniu spotkania i dalszych działaniach.

 

Konferencje naukowe

8 kwietnia 2011 wzięliśmy udział w GastroUpdate, olbrzymiej (ponad 700 lekarzy) ogólnopolskiej konferencji edukacyjnej dla lekarzy gastroenterologów. Nasze stoisko i poradniki cieszyły się dużym zainteresowaniem.

15  kwietnia 2011 w Warszawie uczestniczyliśmy w ogólnopolskiej konferencji „Profilaktyka i dietoterapia chorób układu krążenia” w ramach III Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu Człowieka.

W czerwcu (20-22.06), dzięki wsparciu jednej z firm sponsorującej to wydarzenie, przedstawiciele Stowarzyszenia byli na 14 Międzynarodowym Sympozjum na temat Celiakii w Oslo. To największe na świecie tego typu spotkanie oraz okazja do zapoznania się z najnowszym badaniami naukowymi i spotkania specjalistów w dziedzinie celiakii. Relacja na ten temat znajduje się w najnowszym numerze „Bez glutenu”.

Stowarzyszenia z całej Europy, także nasze, spotkały się również na corocznej konferencji AOECS (Association of European Coeliac Societies), która odbyła się w dniach 8-10 września 2011 na Malcie. Jesteśmy oceniani jako najszybciej i najwszechstronniej rozwijające się stowarzyszenie celiaków w naszej części Europy. Szczególnie chwalono nas za rozpoczęty projekt „MENU BEZ GLUTENU” oraz za prowadzenie projektu licencyjnego w ramach rozpoczynającego działalność wspólnego Europejskiego Systemu Licencyjnego.

Jesień 2011 była wyjątkowo pracowita:

26 listopada we Wrocławiu odbyła się konferencja „Żywienie – zdrowie i choroby”. Byliśmy organizatorem IV sesji konferencji. Mogliśmy wysłuchać bardzo ciekawych wykładów z naszej dziedziny, a wielu kolejnych lekarze i dietetyków dowiedziało się o naszej działalności.

26 listopada wzięliśmy też udział w konferencji naukowo-szkoleniowej dla lekarzy „Lekarz XXI wieku. Problemy pediatryczne w praktyce lekarskiej. Część II” w Warszawie. Nasze stoisko jak zawsze cieszyło się dużym zainteresowaniem, medycy chętnie zamawiali poradniki „Celiakia i dieta bezglutenowa” dla swoich pacjentów i rozmawiali z nami o problematyce diety bezglutenowej.

26 listopada również odbyła się w Białymstoku druga konferencja z cyklu  „Żyj szczęśliwie z celiakią”. Konferencję współorganizowali: Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Zespół Szkół Gastronomicznych oraz Miejski Ośrodek Doradztwa Metodycznego. Patronat honorowy objęła Klinika Pediatrii, Gastrologii i Alergologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Po interesujacych wykładach na tematy związane z celiakią i dietą bezglutenową odbyła się degustacja potraw bezglutenowych i warsztaty kulinarne.

Na 3 grudnia w Warszawie przygotowaliśmy specjalną konferencję szkoleniową dla aktywnych zawodowo dietetyków, aby mogli zaktualizować swoją wiedzę dotyczącą diety bezglutenowej. Nasza konferencja cieszyła się olbrzymim zainteresowaniem. Mimo że dwukrotnie powiększyliśmy liczbę miejsc (do 120 osób), nie wszyscy chętni mogli się zapisać. Mamy już dużą grupę chętnych na następną edycję.

 

Portal www.kuchniabezglutenowa.pl

W styczniu uruchomiliśmy nową kulinarną stronę internetową Stowarzyszenia. Sprawdzone przepisy użytkowników, piękne zdjęcia i konkursy (odbyły się już dwa, oba z nagrodami!) – zapraszamy do jej współtworzenia!

 

Wykaz produktów bezglutenowych

Spisaliśmy wszystkie produkty oznaczone lub opisane jako bezglutenowe, które są obecne na polskim rynku – w sklepach internetowych, w sklepach z żywnością ekologiczną, w supermarketach oraz w zwykłych, małych sklepach spożywczych. Nasz wykaz liczy około 2000 produktów – jak widać nie jest ich mało, choć nie wszystkie są łatwo dostępne. Będziemy go regularnie aktualizować. Zapraszamy do zapoznania się z nim oraz o kontakt w sprawie innych produktów nieujętych w wykazie: g.koninska@celiakia.pl.

 

Bezglutenowy wypoczynek

Rozpoczęliśmy współpracę z firmą Geovita (www.geovita.pl), której ośrodki wypoczynkowe wprowadziły bezglutenowe wyżywienie dla swoich gości. Pod naszym patronatem odbyły się także kolonie dla dzieci na diecie bezglutenowej w Stoczku Łukowskim. Planujemy kolejne wyjazdy bezglutenowe w 2012 roku, a na naszej stronie zamieszczamy także sukcesywnie (po wcześniejszej weryfikacji) ośrodki agroturystyczne, pensjonaty i hotele w kraju i za granicą, które oferują swoim klientom bezglutenowe wyżywienie. Prosimy o zgłaszanie nam swoich sprawdzonych miejsc, niech służą innym.

 

Jesteśmy na Facebooku

Zapraszamy wszystkie osoby do grona naszych fanów na najpopularniejszym portalu społecznościowym. Nie tylko dyskutujemy i zamieszczamy tam zdjęcia i aktualne informacje na temat działalności Stowarzyszenia, ale także organizujemy konkursy z nagrodami.

 

Newsletter Stowarzyszenia

Zapisy na naszej stronie www.celiakia.pl. Informujemy o nowościach na rynku, restauracjach przystępujących do programu „MENU BEZ GLUTENU”, naszych spotkaniach i innych ciekawych wydarzeniach związanych z celiakią i dietą bezglutenową.

 

Plany

Mamy w zanadrzu ciekawe pomysły i plany – będziemy o nich sukcesywnie informować.

 

Zapraszamy do nas!

W Stowarzyszeniu jest już około 1000 osób z całej Polski! Zapraszamy do nas wszystkich zainteresowanych tym, aby Polska stała się krajem przyjaznym osobom na diecie bezglutenowej oraz wszystkich, którzy chcą  otrzymywać nasze materiały. Pamiętajmy – razem możemy zdziałać więcej!

 

Grażyna Konińska, Anna Marczewska, Paulina Sabak, Małgorzata Źródlak