Aktualności
Stowarzyszenie obecne na targach World Food Poland
VIII Międzynarodowe Targi World Food Poland w hali EXPO XXI w Warszawie dobiegły końca. Nie mogło nas tu zabraknąć. Wśród wystawców byli obecni certyfikowani producenci oraz inne firmy produkujące bezglutenowo i planujące wdrożenie Standardu AOECS.
Był to owocny czas, uczestniczyliśmy w wielu interesujących rozmowach dotyczących najbliższych perspektyw konkretnych producentów oraz kondycji branży spożywczej i panujących trendów. Wyraźnie widzimy, że międzynarodowy znak towarowy Przekreślony Kłos doskonale wyróżnia produkt na tle pozostałych produktów bezglutenowych. Stanowi niewątpliwie wartość dodaną dla produktu, co zauważyli nasi rozmówcy.
Widoczna była szeroka oferta produktów idealnie wpisujących się w kategorię wegańskich i wegetariańskich zamienników produktów mięsnych. To stosunkowo świeża kategoria, która ma duże szanse na szybki rozwój. Nasz zespół licencyjny zajmujący się znakiem Przekreślonego Kłosa jest otwarty, aby wspierać producentów tego sektora w ubieganiu się o licencję.
Warte podkreślenia są sukcesy odniesione na targach przez naszych Licencjobiorców. Serdecznie gratulujemy firmie Primavika za zdobycie Złotego Medalu Targów World Food Poland za produkt Chilli Sin Carne roślinne oraz firmie Balviten za zdobycie Złotego Medalu Targów za klasyczny chleb z pełnego ziarna.
Konkurencja była bardzo duża, ponieważ w konkursie uczestniczyły przedsiębiorstwa krajowe oraz firmy o zasięgu międzynarodowym. W skład jury konkursu wchodzili eksperci reprezentujących branżę spożywczą a wśród nich:
- Agnieszka Szpaderska – Dyrektor Targów
- prof. dr hab. Renata Kazimierczak ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
- Justyna Rytel-Adrianik – ekspert ds. jakości produktów Carrefour Polska Sp. z o.o.
- Mirosław Oleksjej – Dyrektor sprzedaży w grupie Chorten
- Jarosław Uściński – restaurator i Prezes Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
- Bartosz Peter – wielokrotny medalista zawodów i olimpiad kulinarnych, krajowych i zagranicznych