Strefa Bezglutenowa na V Targach FOOD-to-GO w Gdańsku

zaproszenie_FtG_2015Kolejna, bo już V edycja targów FOOD-to-GO (4-5 lutego 2015r. AmberExpo w Gdańsku) zbliża się wielkimi krokami. Jest to najważniejsze wydarzenie w branży gastronomicznej na Pomorzu, które wzbudza z roku na rok coraz większe zainteresowanie wśród wystawców, zwiedzających oraz mediów. Patronat merytoryczny nad wydarzeniem objęło Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz firma GLUTENEX Sp. z o.o. „Wiemy jak dużym problemem jest brak odpowiedniej ilości punktów gastronomicznych serwujących menu bez glutenu w Polsce, dlatego staramy się zachęcić restauratorów do wprowadzenia do karty dań również tych potraw, które spożywać mogą osoby nietolerujące glutenu.”- mówi Anna Przyborowska, Specjalista ds. Organizacji Targów.
Integralną częścią targów FOOD-to-GO są seminaria learnShops. Już 4 lutego zapraszamy na blok tematyczny poświęcony problemom związanym z nietolerancją glutenu.

W programie prezentacje, warsztaty i porady:
10.30-11.00 Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej poprowadzi prezentację na temat „Bezglutenowo w restauracji, czyli jak przygotować restaurację do wprowadzenia produktów bezglutenowych do menu” oraz udzieli porad zainteresowanym osobom.
11:00 – 11:30 Piekarnia Cukiernia Jarzębińscy przedstawi case study na temat „Jak wprowadzić produkty bezglutenowe do oferty?”
11.30-12.30 Jola Słoma i Mirek Trymbulak z Atelier Smaku poprowadzą pokaz kuchni bezglutenowej i wegańskiej. Wszystkie prezentowane potrawy będzie można posmakować w Food Tracku Atelier Smaku przez dwa dni trwania targów.
12.30-13.30 Tomasz Deker – Mistrz Cukiernictwa, w pokazie „Słodkie inspiracje Tomasza Dekera”  zaprezentuje jak można przygotować bezglutenowe wypieki.
13:30-14:00 Zakład Piekarniczo-Cukierniczy Glutenex Sp. z o.o., w ramach prezentacji: „Bezglutenowo nie znaczy niesmacznie” podpowie jak w szybki sposób przygotować dania bezglutenowe. Nie zabraknie również degustacji produktów firmy.
Zachęcamy do rejestracji ON-LINE, która pozwala na bezpłatny udział w targach i spotkaniach z gośćmi specjalnymi.
Rejestracji online można dokonać TUTAJ.
Targi FOOD-to-GO są doskonałą szansą dla właścicieli lokali gastronomicznych, managerów restauracji oraz kucharzy, aby poznać tajniki wprowadzania do menu potraw nie zawierających glutenu. Informacje zdobyte na targach w Gdańsku na pewno zainspirują osoby związane z gastronomią.
Na stoiskach wystawców będzie można posmakować m.in. lodów bezglutenowych (firma Nestor), przetworów jajecznych (firma Eipro-Vermarktung GmbH & Co. KG), produktów firmy GLUTENEX Sp. z.o.o., najbardziej rozpoznawalnego krajowego producenta wyrobów bezglutenowych. Atrakcją będzie Food Track Atelier Smaku, gdzie skosztujemy m.in. bezglutenowych pierogów, bigosu, czy kotlecików. Inspirujące będzie spotkanie z Panem Tomaszem Dekerem, który na swoim stoisku oczaruje wszystkich, bezglutenowymi słodkościami.
Już dziś zachęcamy do udziału. Wierzymy, że wspólnie uda nam się zainteresować jak największą grupę restauratorów na Pomorzu do wprowadzenia dań bezglutenowych do swoich kart.
Szczegóły na www.food-to-go.pl
Organizator:
easyFairs Sp. z o.o./Targi w Krakowie Sp. z o.o.
tel.: +48 12 651 95 20
fax: +48 12 651 95 22
www.food-to-go.pl
Kontakt:
Katarzyna Gościańska
Specjalista ds. Marketingu
Tel. 12 651 95 23
Tel. kom. 510 134 219
goscianska@targi.krakow.pl
Miejsce targów:
Centrum Wystawienniczo-Kongresowe AmberExpo
ul. Żaglowa 11
Gdańsk
Godziny otwarcia targów:
Środa, 4 lutego 2015 r. 10:00 – 16:30
Czwartek, 5 lutego 2015 r. 10:00 – 15:30
baner_FtG2015_750x140