Świąteczne warsztaty kulinarne w Szczecinie – relacja

9 grudnia 2018 roku odbyły się świąteczne warsztaty kulinarne w Szczecinie w Bistro Jaglana, lokalu należącym do MENU BEZ GLUTENU. W trakcie spotkania przygotowaliśmy pierogi: ruskie oraz z kapustą, uszka z grzybami, pierniczki, a także szarlotkę. Miejsce warsztatów zostało wybrane nieprzypadkowo, ponieważ specjalnością Jaglanej są pierogi bezglutenowe. Właścicielka, pani Lidia Gawrilenko, podzieliła się z uczestnikami warsztatów sekretami wyśmienitego ciasta pierogowego, które jest bardzo elastyczne, łatwo się zlepia i smakuje nie tylko bezglutenowcom.
Do przygotowania wszystkich potraw wykorzystano mąki jednorodne: ryżową, owsianą, gryczaną, ziemniaczaną i kokosową. Na początku przygotowaliśmy ciasta: na szarlotkę i pierniczki, ponieważ oba musiały zostać schłodzone w lodówce. Następnie zajęliśmy się ciastem pierogowym. Wspólnie lepiliśmy pierogi nadziewając je przygotowanym wcześniej farszem: z sera białego z ziemniakami i cebulką – ruskie oraz z kapustą i cebulką. Każdy z uczestników ma swoje sposoby na lepienie. Jedni korzystają z maszynek do przygotowania pierogów, inni wycinają kółka i lepią ręcznie wykańczając: falbanką, warkoczykiem lub widelcem☺. Po pierogach z tego samego przepisu przygotowaliśmy ciasto na uszka i nadziewaliśmy je farszem grzybowym – również wcześniej przygotowanym. Pierogi i uszka potem były gotowane, a my w tym czasie dokończyliśmy szarlotkę i pierniczki, które trafiły do piekarnika.

Degustacja

Nadszedł czas na degustację pierogów i uszek z czerwonym barszczykiem – wszystkim uczestnikom bardzo smakowało. Okazało się że ciasto pierogowe nie jest takie trudne do wykonania. Wspólne gotowanie bardzo integruje i jest dużym wsparciem dla osób będących na diecie bezglutenowej, wręcz bezcennym. Na stole pojawiały się sukcesywnie pierniczki, które uczestnicy pięknie zdobili kolorowymi lukrami. Ujawniło się wiele talentów dekoratorskich, zdjęcia w załączeniu☺

Dekoracje świąteczne, w tle muzyka, na stole świece, pierniczki, przepyszna ciepła szarlotka z przyprawą piernikową i kawa – atmosfera naszych warsztatów była całkiem świąteczna.

Spotkanie zakończyło się życzeniami świątecznymi dla wszystkich. Ponieważ zgłosiło się więcej osób niż było miejsc, według tego samego scenariusza działała druga grupa warsztatowa, tuż po zakończeniu wcześniejszych warsztatów.

Podziękowania

Bardzo dziękuję Pani Barbarze za zrobienie zakupów na warsztaty oraz Kasi za pomoc w ich trakcie. Serdecznie dziękuję Pani Annie za wykonanie fotografii ilustrujących nasze spotkanie.
Dziękuję Pani Lidii za przyjęcie nas w Bistro Jaglana, które na dzień warsztatów było zamknięte dla klientów.

Było to ostatnie w tym roku spotkanie Stowarzyszenia w Szczecinie dlatego w imieniu uczestników warsztatów i wszystkich wolontariuszy z naszego miasta życzę członkom naszego Stowarzyszenia oraz całemu Centrum Diety Bezglutenowej zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku 2019.

Jola Meller

Dziękujemy!

Świąteczne warsztaty kulinarne w Szczecinie – relacja