Aktualności
Szkolenie w szkole gastronomicznej – relacja
W dniu 12 grudnia 2014 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się szkolenie pt. “Menu bez glutenu”, uczniów ostatnich klas, którzy niedługo będą kucharzami lub kelnerami.
Jest to pierwsze szkolenie tego typu, które składało się z części teoretycznej. Oprócz ogólnego problemu chorych na celiakię i będących na diecie bezglutenowej mieliśmy okazję zaprezentować na czym polega prawidłowe przygotowywanie i podawanie wykonanych posiłków bezglutenowych. Na naszym spotkaniu staraliśmy się omówić również kwestie związane z czytaniem etykiet na różnych produktach. Dzięki uprzejmości Dyrekcji Szkoły już niedługo dla szczególnie zainteresowanych tematem w odrębnym terminie zorganizujemy warsztaty praktyczne.
W naszym szkoleniu wspierały nas Panie dietetyczki z Przychodni Omega z Kielc oraz nasza koleżanka, również dietetyk, Martyna Samiczak. Szczególne podziękowania kierujemy do Pani Anny Bieniek z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Dziękujemy również V-ce Dyrektorowi Piotrowi Świerczynie za pomoc w organizacji naszego spotkania i mamy nadzieję na dalszą owocną współpracę.
Michał Kamiński
Dziękujemy Ani i Michałowi za organizację szkolenia i pracę wkładaną w uświadamianie innych w temacie bezpiecznej diety bezglutenowej. Z serdecznymi pozdrowieniami
Zarząd Stowarzyszenia