Tradycyjny obiad w bezglutenowej wersji – relacja z warsztatów

7 września 2024 r. w studiu kulinarnym „Zmokła Kura” w Białymstoku odbyły się warsztaty kulinarne pt. „Tradycyjny obiad w bezglutenowej wersji”. Spotkanie było skierowane do osób dorosłych i młodzieży powyżej 16 roku życia będących na diecie bezglutenowej. Warsztaty zostały współfinansowane ze środków Województwa Podlaskiego w ramach projektu „Celiakia da się lubić”.

Studio „Zmokła Kura” w Białymstoku posiada wieloletnie doświadczenie w organizacji zajęć kulinarnych, w tym również ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi. Dlatego też stanowiska pracy, naczynia kuchenne i używane produkty spełniały wymogi bezpieczeństwa zdrowotnego osób biorących udział w wydarzeniu. Uczestnicy zostali podzieleni na grupy. Każde stanowisko miało przydzielone oddzielne zadanie do wykonania. Po sporządzeniu wszystkich dań odbyła się degustacja przygotowanych potraw. Jak przystało na tradycyjny obiad pierwszym daniem były zupy – rosół z własnoręcznie przygotowanym makaronem oraz żurek na przygotowanym uprzednio przez kucharza bezglutenowym zakwasie. Następną potrawą były kotlety z soczewicy i warzyw z rosołu wraz z karmelizowanymi buraczkami. Danie zostało podane do wyboru z krokietami lub kluskami ziemniaczanymi. Na deser była przepyszna szarlotka oraz drożdżówki z serkiem mascarpone i śliwkami.

Warsztatom kulinarnym towarzyszyły konsultacje dietetyczne prowadzone przez panią Annę Kuczkin.

Celem warsztatów było pokazanie uczestnikom, że dania obiadowe sporządzone w wersji bezglutenowej nie odbiegają smakiem i są równie proste w przygotowaniu jak tradycyjne potrawy.

Tradycyjny obiad w bezglutenowej wersji – relacja z warsztatów