Aktualności
V Międzynarodowy Dzień Celiakii w Warszawie
Międzynarodowy Dzień Celiakii zorganizowaliśmy w Warszawie już po raz piąty. Zaczynaliśmy w 2006 roku od pikniku rodzinnego na Rynku Nowego Miasta – w 2009 roku oprócz spotkania w Warszawie odbyły się także konferencje w Szczecinie, Krakowie, Katowicach i we Wrocławiu. Także i w tym roku wspólnie z IFMSA i zaprzyjaźnionymi lekarzami zorganizowaliśmy konferencje w większych miastach Polski (Wrocław, Katowice, Poznań, Kraków, Szczecin). Zdjęcia z konferencji.
Patronat honorowy nad konferencją, podobnie jak w ubiegłym roku, objął Pan Marszałek Sejmu RP Bronisław Komorowski
Patronem medialnym była „Rzeczpospolita”.
Nasza konferencja miała miejsce 22 maja 2010, w sobotę, w godz. 11.00 -17.00 w Centrum Konferencyjnym przy Instytucie Bioinżynierii i Biocybernetyki PAN w Warszawie przy ul. Ks. Trojdena 4. Uczestnicy wysłuchali szeregu interesujących wykładów, a w sali wystawowej 10 producentów żywności bezglutenowej, firmy: Schar, Good Food, Smak Życia, Sonko, Bezgluten, Balviten, Goplana, Crispy, Glutenex i Provena oraz producent testów diagnostycznych Euroimmun przedstawiło swoją aktualną ofertę. Odwiedziło nas około 300 osób z całej Polski. W trakcie przerw w konferecji odbywały się degustacje bezglutenowej żywności, można było otrzymać za darmo materiały i darmowe próbki produktów oraz posilić się bezpłatną zupą i pieczonymi na miejscu ciabattami.
Część naukową spotkania rozpoczął wykład pana profesora Mariana Grzymisławskiego, z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki UM w Poznaniu, pod tytułem:”Celiakia – standardy diagnostyczne i terapeutyczne”. W bardzo jasny i kompleksowy sposób pan profesor przedstawił zagadnienia dotyczące podstawowych problemów medycznych związanych z celiakią. Następnie pan dr inż Sa’eed Bawa przedstawił prezentację na temat: „Dieta bezglutenowa i bezmleczna – możliwości wystąpienia niedoborów składników pokarmowych w wyniku długotrwałego występowania” (niedługo będzie dostępna na stronie w formacie pdf). Nawet osoby długo będące na diecie dowiedziały się czegoś nowego z wykładu pana doktora, pracownika Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Niestety z powodu problemów z powodzią w naszym kraju, oprócz wielu uczestników konferencji, nie dotarł do nas także pan profesor Tomasz Konopka z Wrocławia. Jego wykład na temat stanu jamy ustnej w celiakii na pewno pojawi się w przyszłości na kolejnej naszej konferencji.
Niespodzianką dla uczestników były dwie prezentacje dotyczące owsa w diecie bezglutenowej. Od strony naukowej temat przedstawiła pani dr Anna Stolarczyk z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, natomiast od strony praktycznej pani Alicja Bubiłek z firmy, która wprowadza na polski rynek certyfikowany bezglutenowy owies fiński. Pani Alicja przedstawiła poszczególne etapy kontroli jego produkcji, każdy zakończony odpowiednim certyfikatem bezpieczeństwa.
Druga sesja konferencji rozpoczęła się wykładem pani dr Agnieszki Topczewskiej-Cabanek z Katedry i Zakładu Medycyny Rodzinnej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na temat zaburzeń płodności w celiakii. O wadze problemu może świadczyć ogromna ilość pytań, które pojawiły się po wykładzie, podczas dyskusji. Na wiele pytań nie udało się odpowiedzieć z braku czasu, ale zapisane przez uczestników wkrótce zostaną zamieszczone na naszej stronie wraz z odpowiedziami wszystkich naszych specjalistów.
Konferencję zakończyła prezentacja działalności, osiągnięć i planów Stowarzyszenia przez Małgorzatę Źródlak i odbyło się walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia. Miło nam poinformować, że nasze szeregi znów zasiliło kilkadziesiąt osób, Stowarzyszenie liczy już ponad pół tysiąca członków. Ze względu na tak dużą liczbę stowarzyszonych podczas walnego zgromadzenia zostali wybrani delegaci, którzy będą ich reprezentantami podczas kolejnych walnych spotkań, mieszkańcy m.in.: Białegostoku, Wrocławia, Poznania, Łodzi, Torunia, Warszawy, Piotrkowa Trybunalskiego, Białej Podlaskiej, Krakowa, Szczecina, Skierniewic, Niska, Wschowy, Piaseczna, Suwałk, Siedlec, Płocka i wielu innych miejscowości.
Bardzo dziękujemy wszystkim osobom, które zorganizowały tę konferencję, szczególnie Ani, Grażynie, Marysi, Ali, Ewie, Paulinie, Sylwii, Kasi, Izie, Danusi, Jackowi i Piotrkowi oraz Rafałowi. Dziękujemy naszym wykładowcom, zaproszonym gościom honorowym oraz partnerom – firmom, które przygotowały w tym roku tak bogatą ofertę bezglutenową dla wszystkich uczestników konferencji. Do zobaczenia w przyszłym roku podczas VI MDC. Oczywiście do tego czasu Stowarzyszenie zorganizuje wiele innych spotkań, na które Państwa serdecznie zapraszamy.