Wakacyjne warsztaty w Szczecinie – relacja

szczecin2Po koniec wakacji (24 sierpnia 2013 r.) spotkaliśmy się na warsztatach pieczenia chleba. Wśród uczestników przeważały osoby o krótkim stażu życia bez glutenu.  Ponieważ chleb jest jednym z podstawowych pokarmów codziennie przez nas spożywanym, po zdiagnozowaniu celiakii najczęściej właśnie smaku pieczywa brakuje nam najbardziej. Pieczywo bezglutenowe mocno odbiega smakiem od zwykłego chleba, który dotąd znaliśmy.

Aby zachęcić uczestników do samodzielnego pieczenia chleba bezglutenowego  postanowiliśmy pokazać, że nie jest to trudne zadanie i bez względu na to jakim sprzętem i jaką mieszanką bezglutenową dysponujmy możemy wykonać go własnoręcznie. W czasie warsztatów dysponowaliśmy mieszankami trzech producentów: Balvitenu – kucharz mix, Glutenexu – mix ciasta chlebowego oraz Schära – Mix B. Użyliśmy jako dodatków: zmielonego siemienia lnianego, prażonych: słonecznika i sezamu, a także gotowanych ziemniaków, ryżu, kaszy gryczanej oraz kaszy jaglanej. Z dodatków gotowanych używaliśmy po dwa wybrane składniki do każdego z chlebów. Korzystaliśmy z drożdży suchych Dr Oetker. Kasia przygotowała chleb ręcznie, korzystając jedynie z łyżki do mieszania; Aldona przygotowała chleb mikserem ręcznym; trzeci chleb przygotowałam korzystając z termomixa. Chleby trafiły do form keksowych i zostały odstawione do wyrośnięcia, po czym wstawiliśmy wszystkie trzy formy do piekarnika (na zdjęciu w czasie pieczenia) i pozostało tylko czekać na końcowy produkt.  Gotowe chleby wyglądały podobnie i trudno by było stwierdzić, który był wykonany jaką techniką (zdjęcie). Za to zapach i smak przygotowanego podczas warsztatów chleba pozostał wszystkim uczestnikom na długo w pamięci 🙂 .
Podczas spotkania można było zaopatrzyć się w materiały Stowarzyszenia. Niestety na dłuższą rozmowę było za mało czasu. Mam nadzieję, że na kolejnym spotkaniu w Szczecinie będzie go więcej na przedstawienie aktualnych działań Stowarzyszenia, wymianę doświadczeń i rozmowę.
Serdecznie witamy nowych członków, którzy właśnie w sierpniu do nas dołączyli.

Bardzo dziękujemy Pani Klaudii Kostarelas – właścicielce nowego sklepu ze zdrową żywnością „EKODELI”, która dostarczyła nam mieszanki do przygotowania chlebów podczas warsztatów, a także przygotowała rabat na zakupy w swoim sklepie, czym bardzo miło zaskoczyła uczestników – dziękujemy.

Jola Meller

Zarząd Stowarzyszenia serdecznie dziękuje Joli za zorganizowanie spotkania i wspaniałe pomysły.

szczecin1  szczecin3