Aktualności
Walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia – 12 kwietnia 2025
Zapraszamy członków Stowarzyszenia na nasze coroczne walne zgromadzenie połączone z wykładami. Organizujemy je w sobotę 12 kwietnia, w godzinach 10.00 – 14.00 w Auli 2 Wydziału Żywienia Człowieka SGGW (zielony budynek nr 32), przy ul. Nowoursynowskiej 159c na warszawskim Ursynowie.
W trakcie walnego zgromadzenia zaprezentujemy merytoryczne i finansowe podsumowanie roku 2024. Jak zwykle omówimy też najbliższe plany Stowarzyszenia i podejmiemy stosowne uchwały. Będzie również na czas na dyskusję. Nasze spotkanie ubogacą dwa ciekawe wykłady, po których zaplanowana jest 15-minutowa sesja pytań:
- 10.00-10.45 Insulinooporność i cukrzyca typu II – jak jeść bezglutenowo by nie zachorować? – Małgorzata Gajda*
- 11.00-11.45 Zastosowanie diety low FODMAP – co wiemy do tej pory? – Laura Kuźmin*
- 12.00-14.00 Walne zgromadzenie
Jeśli w I terminie zabraknie quorum, ogłaszamy II termin walnego tego samego dnia na godzinę 12:10. Prosimy członków Stowarzyszenia, którzy chcą wziąć udział w spotkaniu, o zapisy poprzez formularz zgłoszeniowy. Zgłoszenia przyjmujemy do 10 kwietnia 2025 r.
Zapraszamy samych członków Stowarzyszenia, bez osób towarzyszących. Zapewniamy kawę, herbatę i coś słodkiego bezglutenowego 🙂
Uwaga: wejście na teren SGGW od ul. Ciszewskiego lub Rosoła, dojazd z centrum metrem.
Zarząd Stowarzyszenia
*Małgorzata Gajda – pedagożka, dietetyczka, wolontariuszka i koordynatorka działań Stowarzyszenia na terenie województwa łódzkiego, prywatnie mama nastolatki chorującej na cukrzycę typu 1 (od 16 lat) i celiakię (od 14 lat). Na co dzień pracuje jako dietetyczka oraz prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży.
*Laura Kuźmin – dietetyk kliniczny w Fundacji JakMotyl, doktorantka Szkoły Doktorskiej SGGW w Warszawie. Jej głównym obszarem zainteresowań są schorzenia żołądkowo-jelitowe, szczególnie zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) i przerost metanogenów w jelitach (IMO). W swojej pracy doktorskiej sprawdza, czy dieta low FODMAP rzeczywiście wpływa na zmniejszenie objawów żołądkowo-jelitowych i polepszenie jakości życia u osób z SIBO.