Warsztaty we Wrocławiu – relacja

2 marca odbyły się we Wrocławiu pierwsze pokazowe warsztaty bezglutenowego gotowania w Restauracji FOLKS, która bierze udział w naszym Programie MENU BEZ GLUTENU.

Pan kucharz Tomek wraz ze swoim pomocnikiem Panem Patrykiem przygotowali cztery dania, których głównym bohaterem była roślina o nazwie topinambur. W Polsce ta bezglutenowa bulwa jest mało znana, a jak się okazuje prosta w przygotowaniu i wartościowa. Topinambur ma lekko słodkawy smak, można ją spożywać pod różnymi postaciami. Nie zawiera skrobi,  ma wiele witamin i wartości odżywczych. Myślę, że warto tutaj też wspomnieć, iż topinambur jest wskazany w diecie cukrzycowej.

My na warsztatach mieliśmy okazję zobaczyć jak z topinamburu przygotować chipsy, sałatkę z ogórkiem, gruszką i rzodkwią, frytki oraz deser z jogurtem naturalnym, owocami i czekoladą. Wszystkie przygotowane dania były bardzo smaczne.

Oto kilka fotek z naszego spotkania.

Topinambur:

 

Sałatka z topinamburu:

 

Podczas gdy Pan Patryk przygotowywał potrawy Pan Tomek chętnie odpowiadał na wszystkie nasze kulinarne pytania :

 

Ostatnie danie w przygotowaniu… topinambur w czekoladzie na deser dla wszystkich uczestników – pychotka!

Jeśli ktoś chciał mógł kupić topinambur, żeby poeksperymentować w domu, gdyż Restauracja FOLKS prowadzi sprzedaż zdrowej żywności a także i produktów bezglutenowych.

Na koniec nasi kucharze otrzymali gromkie brawa!!

Bardzo dziękujemy Panu Tomkowi, Panu Patrykowi i pozostałym osobom pomagającym w kuchni za przygotowanie warsztatów. Dziękujemy także kelnerkom za miłą obsługę.

Dziękujemy również bardzo właścicielowi Restauracji FOLKS, za to, że warsztaty mogły się odbyć. Uczestnicy już wyrazili chęć przyjścia na kolejne.

Wszystkie degustowane przez nas potrawy można w miłej atmosferze w Restauracji FOLKS zjeść – zachęcamy i zapraszamy!

Gosia Jakubczyk