Aktualności
Warsztaty dla dzieci i dorosłych w Szczecinie – relacja
W sobotę 21 września 2019 r. spotkaliśmy się w Studiu Kulinarnym Bataty w Szczecinie. W porannej grupie warsztatowej uczestniczyły pary dziecko-rodzic, a w drugiej, popołudniowej, byli sami dorośli bezglutenowcy.
Rano przygotowaliśmy ciasteczka orzechowe i naleśniki ze śliwkową marmoladą (według przepisu Weroniki Madejskiej), bułeczki dyniowe, sernik na zimno, ciasto na pizzę, a także piankę na biszkoptach. Jedna z par wyrobiła dla całej grupy ciasto na pizzę. Każdy młody uczestnik przygotował dla siebie pizzę z ulubionymi dodatkami. Podobnie było z bułeczkami dyniowymi – z przygotowanego przez uczestników ciasta każdy dla siebie uformował bułeczkę i dodał „ogonek” z orzecha włoskiego. Ciasteczka orzechowe również były indywidualnie dekorowane czekoladą.
Ania wypiekała naleśniki, Gabrysia z córką przygotowała do nich marmoladę śliwkową z aromatyczną przyprawą. Kolejna para przygotowała ciasto piankę. Konrad z córką i synem zajęli się sernikiem na zimno. Praca pochłonęła wszystkich uczestników. Jesienne zapachy pieczonej dyni, smażonych śliwek, ciasteczek orzechowych oraz innych owoców unosiły się zachęcająco w powietrzu i pobudzały nasze kubki smakowe😊
Kiedy wszystko było już gotowe nakryliśmy stół, zajęliśmy miejsca i zaczęliśmy się delektować smakami przygotowanych potraw i deserów. Jeden z małych uczestników powiedział, że jego mama ma wkrótce urodziny i postanowili z tatą (obecnym na warsztatach) przygotować dla mamy słodką niespodziankę. Planują skorzystać z otrzymanych przepisów.
Nawet jeśli próbowaliśmy po troszeczku wszystkich potraw, ciężko było wstać od stołu😊
Po wyjściu grupy porannej posprzątaliśmy i przygotowaliśmy salę dla kolejnej. Dorośli uczestnicy mieli przygotować słodkie wypieki pod kierunkiem Katarzyny Zakrzewskiej, która od jakiegoś czasu po przejściu na dietę bezglutenową zaczęła wypiekać super ciasta.
Grupa miała do zrobienia 5 ciast: kinder kanapkę, tiramisu, owocową piankę, biszkopt kukurydziany z masą śmietanową z mascarpone i owocami oraz biszkopt z miksu z bitą śmietaną, galaretką i owocami. Ponieważ było dużo uczestników bardzo zaangażowanych w pracę, wszystkie ciasta powstały migiem. W oczekiwaniu na upieczenie biszkoptów, postanowiliśmy skorzystać z przepisów wcześniejszej grupy. Zrobiliśmy dodatkowo ciasteczka orzechowe oraz naleśniki z marmoladą śliwkową. Mimo dodatkowych zadań niespodziewanie szybko przygotowaliśmy wszystkie zaplanowane ciasta. Degustacja na zakończenie warsztatów była bardzo przyjemna. Ale nie wszyscy dali radę skosztować wszystkiego, mimo naprawdę malutkich kawałeczków. Niektórzy uczestnicy swoje porcje wzięli na wynos😊
W obu grupach były osoby, które przyszły pierwszy raz. Mam nadzieję, że dobrze się czuły gotując z nami. Zapraszamy ponownie!
Na zakończenie warsztatów uczestnicy dostali przepisy oraz mąkę do wypieków i torbę na zakupy od firmy Schar – bardzo dziękujemy w imieniu uczestników.
Serdecznie dziękuję Kasi Zakrzewskiej za wybranie przepisów dla drugiej grupy oraz wsparcie uczestników podczas warsztatów. Dziękuję Kasi za zrobienie zakupów na warsztaty. Dziękuję Kasi i Ani za pomoc w trakcie warsztatów.
Jola Meller