Aktualności
Warsztaty dla dzieci z pieczenia jagodzianek z Putką – relacja
7 sierpnia 2024 r. w zakładzie Piekarni Putka w Warszawie odbyły się warsztaty dla dzieci z pieczenia bezglutenowych jagodzianek.
Swoją przygodę w bezglutenowej piekarni dzieci zaczęły od ubrania się w fartuszki z „putworkami”. Następnie pod opieką piekarzy i cukierników poznawały sekrety wypieku bezglutenowych jagodzianek. Dzieci samodzielnie wałkowały przygotowane ciasto, wypełniały je jagodowym nadzieniem i formowały bułeczki. W powietrzu poza pięknym zapachem pieczonego ciasta, unosiła się mąka bezglutenowa. Pod koniec zabawy znalazła się na twarzach co aktywniejszych uczestników spotkania 🙂
Dzieciom tak spodobała się praca piekarza i wykonywały swoje zadania z takim zapałem i uwagą, aż pracownicy zaproponowali im zatrudnienie przy wypieku innych produktów w piekarni. Propozycję jednak odrzucono jednogłośnie, bo się okazało, że piekarze rozpoczynają swoją zmianę o… 2 w nocy! 🙂 Młodzi adepci piekarskiego rzemiosła jednogłośnie zdecydowali, że sen jest ważniejszy niż nowo odkryte zamiłowanie do cukiernictwa.
Podczas gdy jagodzianki wyrastały i piekły się w piecach, dzieci odpoczywały na leżakach. Słuchały też nowych przygód „Putworków” czytanych przez autorkę, Panią Małgorzatę Muldner.
Na koniec warsztatów każde dziecko otrzymało imienny dyplom, worek i śniadaniówkę z „Putworką – Kromką”, która jak one nie może jeść glutenu. Do nowych pudełek i wygłodniałych brzuchów dzieci zapakowały wykonane własnoręcznie jagodzianki. Swoimi wypiekami obdarowały również odbierających ich rodziców i dziadków.
Ależ to była świetna zabawa!