Aktualności
Warsztaty dla początkujących w Szczecinie już za nami!
29 lutego 2020 r. w Technikum Gastronomicznym w Szczecinie odbyły się warsztaty dla osób początkujących na diecie bezglutenowej.
Spotkanie podzieliliśmy na dwie części: kulinarną oraz dydaktyczną. Podczas pierwszej wspólnie przygotowaliśmy pieczywa z różnych mieszanek mąk bezglutenowych: chleb z dodatkiem amarantusa, bułki, chlebek ziołowy, chałkę i pizzę oraz chleb z mąk jednorodnych. Każdy miał okazję zobaczyć jak przygotowuje się dane ciasto i czym się one od siebie różnią. Podczas gdy chleby i inne wypieki pozostawały w piekarnikach, przedstawiona została prezentacja na temat glutenu, celiakii oraz tego, jak radzić sobie z nową dietą, a także o działalności Stowarzyszenia. Ważnym elementem prezentacji były również wskazówki od osób z większym stażem na diecie bezglutenowej, które dzieliły się swoją wiedzą oraz radami praktycznymi.
Po prezentacji przystąpiliśmy do degustacji. Wszystkie wypieki były fenomenalne! Każdemu oczywiście smakowało najbardziej coś innego, ale ważnym elementem była różnorodność przygotowanych przez nas wypieków. Uczestnicy mogli też spróbować chleba z kiszonej gryki, który ze względu na jego technologię przygotowania został upieczony wcześniej.
Osoby, które po raz pierwszy uczestniczyły w warsztatach, były pod wrażeniem smaku pieczywa, jakie na nich powstało oraz zadowolone z spotkania innych osób stosujących taką samą dietę i otrzymania tak dużej dawki wiedzy o tym, jak radzić sobie w bezglutenowym życiu.
Na zakończenie wszyscy otrzymali przepisy do samodzielnego przygotowywania pieczywa w domu oraz produkty firmy Incola do degustacji – dziękujemy w imieniu uczestników za miłą niespodziankę.
Kasia Meller
Oddział Szczecin