Aktualności
Warsztaty dla początkujących w Warszawie – relacja
W sobotę 15 marca 2014 r. odbyły się w Warszawie kolejne warsztaty dla początkujących w temacie diety bezglutenowej. Jak zwykle korzystaliśmy z uprzejmości pani dr Ewy Lange i spotkaliśmy się na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 159 c.
Warsztaty odbyły się w dwóch grupach: porannej oraz popołudniowej i wzięło w nich udział ok. 70 osób. Atrakcją tego spotkania był pokaz wyrabiania i wypiekania chleba przeprowadzony przez profesjonalnego piekarza z firmy Glutenex pana Marcina oraz panią Magdalenę Kutnik, technolog z tej samej firmy. Pan Marcin pokazywał wszystkim jak prawidłowo wyrabiać, zagniatać i formować ciasto, zaś pani Magdalena odpowiadała w tym czasie na pytania uczestników. Mogliśmy na własne oczy zobaczyć jak pracuje profesjonalista i jak przygotować piękny bochenek ciemnego chleba z miksu vitalnego ciemnego firmy Glutenex. Upieczony z tego miksu chlebek wyglądem nie różnił się od pieczywa glutenowego, które widujemy w sklepach. Po tym pokazie podzieliliśmy się na 4 grupy i wspólnie przygotowaliśmy 4 różne chleby z mąki mix jasny bezglutenowy na ciasto. Były to: chleb ze słonecznikiem i dynią, chleb z orzechami z dodatkiem mąki z żołędzi, chleb z czarnuszką i cebulą oraz chleb z siemieniem lnianym i cebulą.
Wszystkie chleby pięknie wyrosły i smakowały wyśmienicie. Ale to nie koniec atrakcji tego dnia. Z tej samej mąki, z której robiliśmy biały chleb, upiekliśmy także bezglutenową pizzę, którą każda z grup mogła pod względem zawartości składników dowolnie dopasować do własnych potrzeb. Była więc pizza bogata w różne składniki: ser, pieczarki, cebulę oraz szynkę, ale zdarzały się też części pizzy z samym sosem pomidorowym lub tylko z sosem i szynką. Nie zabrakło także stałego punktu naszych warsztatów, czyli prezentacji dotyczącej diety bezglutenowej, którą przedstawiła dietetyczka naszego Stowarzyszenia, Grażyna Konińska.
Spotkanie warsztatowe było okazją do ciekawych rozmów i wymiany własnych, choć czasem jeszcze niezbyt bogatych doświadczeń w życiu na diecie bezglutenowej. Było też szansą sprawdzenia wiedzy na ten temat podczas wspólnej zabawy w segregowanie produktów i czytanie etykiet.
Warsztaty tego dnia dodatkowo umiliła nam firma Glutenex, która przygotowała niespodziankę dla wszystkich uczestników warsztatów w postaci bezglutenowego słodkiego poczęstunku: różnych ciasteczek, ptasiego mleczka i przepysznego sernika. Dodatkowo każdy uczestnik otrzymał mix vitalny ciemny do wypieku chleba w domu.
Serdecznie dziekujemy firmie Glutenex, a szczególnie panu Marcinowi i pani Magdalenie. Dziękujemy też pani dr Ewie Lange za to, że dzięki jej uprzejmości kolejny raz mogliśmy gościć na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Dziękujemy wszystkim uczestnikom spotkania za wspólnie spędzony czas oraz naszym niezastąpionym koleżankom za pomoc w organizacji warsztatów: Ewie, Kasi, Ani oraz Oli oraz studentkom SGGW za nieocenioną pomoc w trakcie ich trwania.
Warszawski Oddział Stowarzyszenia