Warsztaty gryczano-amarantusowe w Lesznie – relacja

leszno_warsztaty13_1Tajniki pieczenia chleba i ciastek, a także wiedzę o celiakii i przepisach, zgłębialiśmy podczas drugich w historii Leszna warsztatów bezglutenowych. Na spotkanie w sobotę 16 listopada 2013 r. przybyło 30 mieszkańców Wielkopolski i Dolnego Śląska. Nasze apetyty na bezglutenowe smakołyki rozbudzili zaprzyjaźnieni Czesi z Jizerskich Pekarn, którzy zaserwowali nam chrupiące gofry z bitą śmietaną, przygotowane na miejscu, na bazie swojej tradycyjnej mąki Jizerki. Potem przygotowaliśmy chleb ciemny i jasny z gotowych mieszanek, a także ciasteczka z ekspandowanego, licencjonowanego amarantusa. Na koniec upiekliśmy chleb z mąki gryczanej, amarantusowej i siemienia lnianego (wg przepisu z książki G. Konińskiej i W. Sadowskiego „Amarantus. Smacznie i zdrowo”).

leszno_warsztaty13_5 
Upieczone chleby degustowaliśmy z bezglutenowymi dodatkami, przekazanymi przez partnerów współpracujących z nami przy organizacji warsztatów. Uczestnikom bardzo smakowało bezglutenowe salami, a także pasztety, smalec oraz dżemy, które przekazała właścicielka poznańskiego Bistro Friendly Food, które należy do programu MENU BEZ GLUTENU.
Ostatnim punktem programu były wykłady. Wysłuchaliśmy pani doktor Marii Blachnierek -Wasielicy – gastroenterologa z Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Lesznie oraz pana Karola Mulczyńskiego – szpitalnego dietetyka i wykładowcy z Wyższej Szkoły Humanistycznej w Lesznie.
Nasze spotkanie udało się dzięki pomocy naszych Partnerów, dziękujemy.

Szczególne podziękowania kierujemy do pana Szymona Taberta – dyrektora Zespołu Szkół Budowlanych w Lesznie oraz do pani Mirosławy Karpińskiej, nauczycielki tejże szkoły. W placówce mogliśmy gościć już po raz drugi, a współpraca z dyrekcją i panią Mirką jest przykładem ciekawej wymiany doświadczeń i  bezinteresownej pomocy naszemu Stowarzyszeniu.

Marta Krzyżankowska-Sołtysiak

fot. Bogdan Marciniak i Tomasz Bączyk