Warsztaty kulinarne w Białymstoku – relacja

9 października po raz trzeci w tym roku odbyły się warsztaty kulinarne w Białymstoku w Centrum Aktywności Społecznej, podczas których spotkały się osoby z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Było nas tym razem kilkanaścioro – dzieci i rodziców.

Pod okiem Beaty, jednej z „bezglutenowych” mam, piekliśmy pachnącą włoską kuchnią, aromatyczną foccacię z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami. Potem robiliśmy zdrowe i pożywne pasty warzywne z fasoli i ciecierzycy, żeby było czym posmarować to pieczywo. Na koniec usmażyliśmy racuchy z jabłkami. Trwa jesień i trzeba korzystać z owoców sezonowych.

Po początkowym onieśmieleniu nowych uczestników warsztatów zaczęliśmy wspólnie dzielić się zadaniami. Trochę zestresowani dorośli pytali o wszystko, co wiąże się z kuchnią bezglutenową. Natomiast dzieci bez tremy stanęły nad miskami i z radością pracowały, jakby były w znanym kulinarnym programie telewizyjnym 🙂

Można też było usiąść w spokojnym miejscu i porozmawiać z naszą zaprzyjaźnioną dietetyczką Anią o tym, jak dopasować domową kuchnię do gustów naszych niejadków. Dorośli inspirowali się książkami z przepisami (tymi z patronatem Stowarzyszenia, których jest już naprawdę sporo). Integrowaliśmy się w kuchni i poza nią przez prawie 3 godziny.

Wielką przyjemnością było ustawienie gotowych wyrobów na stole i wspólne zjedzenie pierwszej w tym dniu kolacji. Miło było popatrzeć, jak dzieci próbują z apetytem nowych dań i pytają: Mamo, a w domu też to zrobimy?

Następne spotkanie 13 listopada 2018r. o 16.30. Będziemy robić naleśniki z różnymi ciekawymi nadzieniami.

Zapraszamy!

Elżbieta Babicz – Oddział Stowarzyszenia Białystok

Warsztaty kulinarne w Białymstoku – relacja