Aktualności
Warsztaty kulinarne w Krakowie – relacja
Ten długo oczekiwany dzień – 1 grudnia 2012 r. – wreszcie nastąpił.
Krakowscy celiacy tym razem spotkali się w Bieżanowie, bodaj najrzadziej odwiedzanej części Królewskiego Miasta (czy słusznie?). W dużej mierze dzięki gościnności Stowarzyszenia Rodzin Katolickich, które oddało nam w tym dniu do dyspozycji Parafialny Dom Kultury „Eden” wraz z kuchnią i salonem, jak również dzięki wsparciu Sponsorów: firma Bezgluten przekazała produkty, które wykorzystaliśmy podczas warsztatów, natomiast firmy Balviten, Schär, Ekoprodukt i Eurosnack ofiarowały produkty do paczek dla dzieci. Serdecznie dziękujemy!
Na miejscu zjawiło się 20 osób dorosłych (na diecie bezglutenowej lub opiekunów) oraz 15 dzieci (w większości na diecie bezglutenowej). Frekwencja przekroczyła nasze najśmielsze oczekiwania osiągając praktycznie 100% osób zapisanych na spotkanie. W dużej mierze były to osoby, które z dietą mają do czynienia od niedawna. Do grona Stowarzyszonych dołączyły także 3 nowe osoby. Serdecznie witamy!
Celem spotkania było wspólne eksperymentowanie z mąką bezglutenową przy wypieku pierniczków i muffinek.
Najpierw Rafał (Rafjas) zaprezentował pokaz błyskawicznego przygotowania muffinek czekoladowych (były tak pyszne, że nie zdążyliśmy ich nawet sfotografować!).
Następnie Emilia (koordynatorka spotkania) z pomocą dzieci przygotowała muffinki z gotowej mieszanki firmy Bezgluten. Dziecinnie proste i równie smaczne – ślad po nich zaginął równie szybko jak się pojawiły…
I wreszcie, po podziale na trzy drużyny, z których każda dostała do zrealizowania inny przepis (z czasopisma stowarzyszeniowego „Bez glutenu”, z forum.celiakia.pl i z książki „120 przepisów bezglutenowych”), przeszliśmy do punktu najważniejszego – pieczenia pierniczków.
I tu parę niespodzianek – okazało się, że ciasto, które miało najlepszą konsystencję do wałkowania i wykrajania, upiekło się najgorzej i odwrotnie – to, które niemiłosiernie się kleiło – upiekło się najlepiej – tak to już jest z tą naszą mąką bezglutenową… Ale zabawy i radości nie zabrakło przy żadnym ze stolików. Każde dziecko miało dosłownie – pełne ręce roboty.
W końcu pierniczki zostały upieczone, udekorowane, a następnie – w oka mgnieniu – schrupane:)
Ci, którzy nie zabrudzili rączek w mące również się nie nudzili – tyle jest wspólnych tematów i pomysłów, że wystarczy na najbliższy rok spotkań albo dłużej. Rozmawialiśmy o różnych formach aktywności Stowarzyszenia w naszym mieście i o planach m.in. na regularne, comiesięczne spotkania – wszystkie pomysły zostały zapisane w formie anonimowych ankiet. Jak już nieoficjalnie wiadomo – następne warsztaty będą poświęcone tematowi pieczenia chleba oraz pizzy. Tylko musimy znaleźć piekarza, który zdobędzie się na to, by je poprowadzić 🙂
Pozostałe po pieczeniu produkty z pewnością wykorzystamy na następnych warsztatach, które – mamy szczerą nadzieję – odbędą się już wkrótce. Już dziś na nie zapraszamy!
Wszystkim osobom Stowarzyszonym w całej Polsce życzymy równie udanych i owocnych spotkań.
Emilia i Rafał
Bardzo dziękujemy Emilii i Rafałowi za zaangażowanie, cieszymy się, że w Krakowie tak dużo się dzieje! Oby tak dalej!