Aktualności
Warsztaty kulinarne w Szczecinie – relacja
15 września 2018 roku w Studiu Kulinarnym BATATY w Szczecinie odbyły się warsztaty kulinarne dla osób na diecie bezglutenowej. Poprowadziła je Weronika Madejska – blogerka kulinarna, autorka bloga natchniona.pl oraz trzech książek kulinarnych. Zgodnie z kalendarzem, czyli z powodu zakończenia wakacji, tematem warsztatów był LUNCH DO SZKOŁY I PRACY.
Na początek Weronika przygotowała ekspresowe chocolate chip cookies – przepyszne ciasteczka, które schrupaliśmy bardzo szybko, do ostatniego okruszka. Potem każdy z uczestników, korzystając z instrukcji naszego Gościa, przygotował swoje summer rollsy z papieru ryżowego, szpinaku, mango, makaronu ryżowego oraz podsmażonego tofu, które wcześniej Weronika zamarynowała. Nasze rollsy zostały odstawione żeby odpoczęły, potem powstał jeszcze do nich dressing. Następnie podzieliliśmy się na grupy i zaczęliśmy przygotowywać naleśniki w dwóch wersjach:
- z mąki ryżowej, ziemniaczanej i owsianej z jajkami
- z mąki kasztanowej, ziemniaczanej i siemienia lnianego bez jajek.
Do naleśników przygotowaliśmy śliwki w cynamonie oraz ekspresowy mus jabłkowy. Przygotowaliśmy jeszcze dwie sałatki z pieczonymi warzywami: jedną z burakami, awokado, szpinakiem, fetą oraz prażonymi orzechami włoskimi, a drugą z batatami, miksem sałat, granatem i prażonymi orzechami nerkowca. Do każdej z sałatek przygotowano sos.
Pozostała zatem najprzyjemniejsza część warsztatów, czyli degustacja. Zasiedliśmy do dużego stołu, na którym pojawiły się przygotowane wspólnie potrawy. Zachwytom nad talerzami nie było końca – dla jednych przebojem były rollsy z dressingiem, dla innych naleśniki z musem czy śliwkami. Sałaty z pieczonym burakiem oraz z pieczonym batatem też były przepyszne. Jak zwykle dylemat co było najlepsze pozostał nierozstrzygnięty☺
Jedno jest pewne – warsztaty kulinarne z Weroniką Madejską były dla nas bardzo inspirujące u progu roku szkolnego, akademickiego i kolejnego roku pracy, za co w imieniu uczestników obu grup warsztatowych baaardzo dziękuję ☺.
Dziękuję firmie Balviten za przesłanie nowej mieszanki do wypieków oraz chlebków: z czekoladą i z ziarnami dla uczestników warsztatów. Serdecznie dziękuję Pani Annie Sakowskiej za piękne fotografie z warsztatów, które zilustrują tę relację.
Bardzo dziękuję za pomoc: Kasi za przyjmowanie zgłoszeń, Aldonie za zrobienie zakupów, a także Aldonie i Ani za pomoc w czasie warsztatów.
Jola Meller