Warsztaty w Łodzi – jak piekliśmy bezglutenowo

26 listopada 2011 w pracowni technologii żywności Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu odbyły się pierwsze łódzkie warsztaty kulinarne dla osób na diecie bezglutenowej pod hasłem „Pieczemy chleb bezglutenowy” zorganizowane przez nasze Stowarzyszenie. Udział w warsztatach brali również studenci III roku dietetyki.

Upiekliśmy bezglutenowy chleb z pestkami dyni, siemieniem lnianym, kminkiem i cebulą, którego cudowny aromat rozchodził się po pracowni. Dodatkowo uczestniczki warsztatów przygotowały i upiekły bezglutenowe ciasto marchewkowe. Dziewczyny spisały się wzorowo!

Na koniec odbyła się degustacja przygotowanych wypieków przy kawie, herbacie i słodkościach firmy Schär i Glutenex, wymiana doświadczeń kulinarnych oraz związanych ze stosowaniem diety bezglutenowej. Wszystkie wypieki udały się wyśmienicie, były smaczne i pięknie wyglądały, a przede wszystkim cudownie pachniały.

Bardzo dziękujemy Pani dr inż. Annie Sztekmiller-Szymańskiej, która gościła nas w pracowni technologii żywności Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi i poświęciła nam swój wolny czas.

Bardzo dziękujemy Panu Mariuszowi Koczwarze z firmy Bezgluten oraz Panu Jackowi Borasiowi z firmy Schär za mąki do naszych wypieków.

Zyskaliśmy nowych członków!  Przybyli na warsztaty wykazali inicjatywę do dalszych działań. Kolejne warsztaty już wkrótce – zapraszamy.

Marlena Zbrojewska

 

Od Zarządu – Marlena ma tak wiele energii, że następne warsztaty z pewnością już wkrótce – bardzo jej dziekujemy za chęć działania! Witamy też serdecznie nowych członków Stowarzyszenia z Łodzi i okolic.