Aktualności
Warsztaty w szkole gastronomicznej w Ostrowcu Świętokrzyskim
W maju przeprowadziłyśmy zajęcia dla uczniów dwóch klas gastronomicznych Zespołu Szkół nr 2 w Ostrowcu Świętokrzyskim. Najpierw odbyła się część teoretyczna, podczas której przybliżyłyśmy uczniom pojęcie glutenu, diety bezglutenowej, jej zastosowanie, a także problem jaki stanowi dieta w restauracjach i placówkach żywienia zbiorowego. Uczniowie zapoznali się także z programem MENU BEZ GLUTENU prowadzonym przez nasze Stowarzyszenie.
Podczas zajęć praktycznych uczniowie przygotowywali bezglutenowe potrawy takie jak: chleb, pizza, naleśniki, pierogi, muffinki cytrynowe, tiramisu. Spośród wszystkich wybrałyśmy najbardziej aktywnych, którzy przygotują pizzę, pierogi, chleb i muffinki podczas warsztatów dla osób na diecie bezglutenowej, które odbędą się we wrześniu, dzięki gościnności Pani Dyrektor Zespołu Szkół nr 2 w Ostrowcu Świętokrzyskim. Przepisy z warsztatów znajdziecie niebawem na blogu bezglutenowewariacje.blogspot.com
Agnieszka i Kinga
Od Zarządu: Dziękujemy Agnieszce i Kindze za inicjatywę i organizację warsztatów.