Aktualności
Warsztaty w Zespole Szkół Gastronomicznych za nami…
To już kolejne warsztaty bezglutenowe, które prowadziłam z uczniami Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu. Młodzieży największe problemy sprawiły… zakupy! W markecie spędzili prawie cztery godziny. Zrozumieli, jak wygląda codzienność osób na diecie bezglutenowej… Przyszli kucharze i kelnerzy zdobyli wiedzę teoretyczną i praktyczną. Otrzymają zaświadczenia z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Warsztaty zostały przeprowadzone zgodnie z programem MENU BEZ GLUTENU Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Uczniowie, którzy opuszczą mury poznańskiej, renomowanej szkoły gastronomicznej, będą naszymi ambasadorami. Pracując w różnych restauracjach, barach czy kawiarniach będą potrafili przygotować dla nas bezpieczne dania, będą znali zagrożenia związane z zanieczyszczeniami glutenem potraw i produktów.
Uczniowie, którzy przygotowywali się do warsztatów, sami robili zakupy zgodnie z otrzymaną listą produktów. W praktyce doświadczyli naszych codziennych trudności:
– Co chwilę dzwonili do mnie z pytaniem, gdzie mają znaleźć dany produkt – relacjonuje Justyna Golińska-Krzysztofiak, nauczycielka Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu. – Denerwowali się, że w sklepie nie ma produktów, których potrzebują. W sumie spędzili na zakupach prawie cztery godziny.
Warsztaty odbyły się w piątek, 19 czerwca. Uczniowie wysłuchali prezentacji dotyczącej bezpiecznego gotowania bezglutenowego w placówkach zbiorowego żywienia. Potem wspólnie przygotowaliśmy kilka potraw, typowo mącznych. Chodziło bowiem o to, by przyszli kucharze mieli okazję popracować z mąkami bezglutenowymi, które mają inne właściwości. Mogli także poznać smak bezglutenowych, specjalistycznych produktów.
Przygotowaliśmy kilka rodzajów bezglutenowego chleba, ciasteczka cantucci, naleśniki skrobiowe oraz z pełnoziarnistych mąk naturalnych, muffinki z amarantusa ekspandowanego, lasagne, bułeczki z amarantusem, tort szpinakowy, kruche ciasteczka dla alergików, pizzę i focaccię. Wiecie, co najbardziej smakowało młodzieży? Cantucci i lasagne. Ciasteczek z migdałami nie znali wcześniej, natomiast nasze lasagne – ich zdaniem – wcale nie różni się od glutenowej.
Uczniowie, którzy wzięli udział w kilkugodzinnych warsztatach, otrzymają specjalne zaświadczenia z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej o odbyciu kursu. Być może będzie to dla nich przepustka do ciekawej pracy.
Zajęcia odbywają się cyklicznie, w ramach współpracy Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej z Zespołem Szkół Gastronomicznych przy ul. Podkomorskiej w Poznaniu.
Marta Krzyżanowska – Sołtysiak
Od Zarządu
Po raz kolejny dziękujemy za edukację młodzieży w temacie specyfiki diety bezglutenowej. Bardzo nam się spodobał pomysł z zakupami, który dodatkowo uświadamia z jakimi problemami borykają się bezglutenowcy na co dzień. Marto wypoczywaj w wakacje, życzymy Ci pięknej pogody.